ZekaTel MultiCommunicatie

Zekatel LogoZekaTel MultiCommunicatie (hierna te noemen: ZekaTel) leverde op commerciële basis telecommunicatiediensten aan bedrijven, organisaties en instellingen in de provincie Zeeland. Hiervoor maakte het bedrijf gebruik van het glasvezelnet en kabelnetwerk van NV DELTA Nutsbedrijven. ZekaTel werd op 1 augustus 1997 opgericht en was voorheen een 100%-dochter van NV DELTA Nutsbedrijven. Op 1 oktober 1999 is ZekaTel overgenomen door het bedrijf ZeelandNet. Op diezelfde datum heeft NV DELTA Nutsbedrijven een belang van 80% genomen in ZeelandNet, waardoor het een (indirect) belang in ZekaTel heeft weten te behouden.

ZeKaTel Internet

De doelgroep van ZekaTel werd gevormd door de midden- en grootzakelijke markt. ZekaTel bood diensten aan op het gebied van telefonie (ISDN 30) en datacommunicatie via huurlijnen ten behoeve van netwerkkoppelingen, videosignalen en Internet. Het bedrijf werkt hiervoor samen met diverse partners. Voor telefonie en datacommunicatie zijn dat Energis (voorheen EnerTel) en Tritone, de Internet-partner was ZeelandNet en voor mobiele telefonie werkte het bedrijf samen met Dutchtone. Voor het leveren van bedrijfstelefooncentrales werkte ZekaTel samen met Paree Telecom te ‘s-Heerenhoek.

ZekaTel leverde haar diensten via het redundante glasvezelnet (met een omvang van 2.000 kilometer) en het retourgeschikte kabelnetwerk van NV DELTA Nutsbedrijven. Het glasvezelnetwerk is opgebouwd op basis van SDH-technologie.

ZekaTel kon een vaste verbinding naar Internet leveren, waardoor organisaties 24 uur per dag online konden zijn en bijna onbeperkt medewerkers konden aansluiten. Deze vaste verbinding kon gebruikt worden voor Internetgebruik, e-mail, videoconferencing, enzovoort. De Internetdiensten werden aangeboden in samenwerking met ZeelandNet.

Voor deze verbinding gold een bijzonder aantrekkelijk tarief, dat was verdeeld in een vast maandbedrag voor het gebruik van de vaste verbinding en een vast bedrag voor het verkeer naar en van Internet, waarna er dus zonder beperkingen en zonder extra kosten onbeperkt kon Internetten.

Zekatel TV

zekatel-tv2Delta kabel (vroeger Zekatel geheten) verzorgde kabeltelevisie in Zeeland voor 154.535 abonnees (in 2006). In september 2005 werd ook digitale televisie aangeboden.

1985: Zekatel wordt opgericht als dochter-BV van de toenmalige PZEM, nu NV DELTA Nutsbedrijven. De doelstelling was om Zeeland, als laatste provincie in Nederland, van kabeltelevisie te voorzien.
1987: Na voorbereidende werkzaamheden en enquêtes onder de inwoners is in 1987 met de daadwerkelijke aanleg van het kabeltelevisienet begonnen. De gemeenten Vlissingen, Middelburg en Goes zijn het eerst bekabeld.
1990: Het kabelnet in de overige gemeenten op Walcheren, Schouwen-Duiveland, de Bevelanden en St.-Philipsland is aangelegd.
1990: Een aantal kabelnetten in Zeeuws-Vlaanderen en Tholen is overgenomen van de kabeltelevisiebedrijven Casema en NKM.
1991: Alle kernen met meer dan 75 huizen in geheel Zeeland zijn bekabeld.

In 1987 is gestart met een pakket van ca. 15 tv-programma’s en 25 radio-programma’s. Later werden 30 tv-programma’s en 35 radio-programma’s doorgegeven.

Het aantal klanten is sinds de eerste aanleg gestaag gegroeid tot ca. 130.000. Behalve particulieren mag Zekatel ook bejaardentehuizen, ziekenhuizen, campings, bungalowparken en zomerwoningen tot haar klantenkring rekenen. Met ca. 160.000 aansluitingen stond Zekatel in de top-10 van Nederlandse kabeltelevisie-bedrijven. Zekatel is aangesloten bij de VECAI branche-organisatie.

Zekatel Delta TV

ZekaTel MultiCommunicatie is initiatiefnemer van DeltaTv. Uitvoerend producent is ZeelandNet. U kunt DeltaTv vinden op kanaal 22 op de kabel, of achter KinderNet of Discovery. Elke dag zendt DeltaTv een nieuwe programmering uit, die ongeveer elk half uur herhaald wordt.

Op DeltaTv was de volgende informatie te vinden: ClubNet, WebWijzer, een webcam, tekst-tv en commercials. Via de achterliggende teletekst-pagina’s werd nadere informatie gegeven over de items op DeltaTv.

ClubNet was een initiatief waarbij alle clubs en verenigingen in Zeeland gratis informatie konden plaatsen op DeltaTv. Via een gratis Internet-abonnement kunnen zij de nieuwste sportuitslagen, activiteiten en andere informatie aan heel Zeeland bekendmaken. Een cameraploeg van ZeelandNet Studio’s ging elke dag op pad om van het leukste clubnieuws een korte impressie te maken, dat op DeltaTv wordt uitgezonden.

Dankzij WebWijzer kon iedereen kennismaken met de wondere wereld van Internet. In korte filmpjes kwamen verschillende onderwerpen aan de orde waarover op het Internet informatie te vinden was. Alles werd op een heldere en eenvoudige manier uitgelegd, zodat WebWijzer ook interessant was voor niet-Internetters.

De webcam liet een impressie zien van het Veerse Meer. Daarbij werden temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid in beeld getoond. Zo konden alle Zeeuwen met een kabelaansluiting kijken naar wat zich afspeelde op het Veerse Meer.

Op tekst-tv was informatie te zien over DELTA, ZekaTel MC en ZEKATEL BasisDiensten. Ook werd informatie van clubs via tekst-tv uitgezonden. Met de commercials sponsorde het bedrijfsleven ClubNet, en dus eigenlijk alle clubs in Zeeland.