Ik heb het helemaal gehad met WordPress. Ook al onderhield ik mijn site dagelijks nen goed toch, en update ik dus alles, werd ik gehacked. Mijn site was offline en nik gefrustreerd.

Dus besloot ik te stoppen met WordPress.n

WordPress het wordt door miljoenen gebruikers ingezet voor ook weer miljoenen sites.

Het is heel eenvoudig om een WordPress site op te zetten. Met een paar klikken heb nje een site in elkaar. Template er op… plugin installeren voor extra functionaliteit nen gaan met die banaan.

Updaten, dat moet je wel. Ook al zit dat deel er tegenwoordig in dat hij automatischnupdate is het toch handig om zo nu en dan te kijken of het geupdate is.

Dat deed ik. Bijna dagelijks. En toch werd ik gehacked. Wanneer je op deze site kwamnwerd je doorgestuurd naar andere sites. Dat was niet alleen rot voor mijn bezoekers nmaar ook mijn Google ranking ging er aan.

Dus fixte ik de boel, trapte ik alle hacks er uit en was ik weer live. En binnen eennweek, weer gehackt. Fixen, en weer gehackt en fixen…..

Ik werd er gek van. Tot ik besloot om WordPress te verlaten. En hieronder vind jen5 redenen om dat ook te doen.

Wat is WordPress

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je heel gemakkelijk een nwebsite kunt maken én onderhouden. Inmiddels is WordPress veel meer dan alleen neen blogging-platform en wordt het door steeds meer grote merken en bedrijven ngebruikt om een website te bouwen.

Redenen om WordPress niet te gebruiken

Er zijn enorm veel redenen om WordPress wel en om WordPress niet te gebruiken. Ik zelfnheb altijd fijn met WordPress gewerkt, maar ben er toch om diverse redenen vanaf gestapt.nIk wilde vooral artikelen schrijven voor mijn blog, maar daar had ik geen tijd meer voornomdat ik mijn tijd verdeed aan rand zaken die bij WordPress horen.

Hieronder redenen om te stoppen met WordPress.

Reden 1: WordPress heeft veel Hack Potentie

Een systeem als WordPress wordt door miljoenen sites gebruikt. En dat vinden Hackers nheel fijn. Want als ze dan een gat vinden om zich toegang te verschaffen tot je sitendat kunnen ze dus niet alleen bij jou gebruiken maar ook bij miljoenen anderen.

Een systeem dat maar door een handje vol personen gebruikt wordt is minder aantrekkelijknomdat hacken best veel tijd kan kosten. Maar wanneer het gat gevonden is dan kan die trucnopnieuw gebruikt worden.

Daarnaast is de code van WordPress openbaar. Je kan dus kijken en zoeken waar gaten nzitten in de code. Dit heb je niet bij systemen waarvan de code geen opensource is.

Reden 2: WordPress is traag

WordPress is gebouwd op PHP en geloof me ik hou van PHP ik heb er jaren sites en applicatiesnin gebouwd. Maar als je systemen groot maakt dan wordt het ook traag. WordPress begonnooit als simpele Blog maar het is gegroeid tot een inmens systeem.

Gelukkig is de nieuwere PHP versies, 7 en hoger, gemaakt om te vlammen en dus is hetnstukken sneller geworden. Maar het probleem is dat je plugins kan installeren. Er zijnnhonderden zo niet duizenden plugins. Elke plugin maakt het systeem weer trager.

Er zijn zelfs plugins om te kijken welke plugin je systeem het meest vertraagd. Enndaarnaast zijn er plugins om WordPress sneller te maken. Ook hosting partijen doenner alles aan om WordPress snel te houden, door hun server te verbeteren.

Reden 3: Plugins kunnen je site kapot maken

Erger nog, je kan het niet eens doorhebben dat een plugin je site kapot maakt. Denkwaliteit die WordPress stelt aan plugin bouwers is hoog. Ik heb ook plugins gemaaktnen zo nu en dan werd ik moedeloos van de controleurs omdat het nog niet goed was.

Maar dit is alleen wanneer je voor de eerste keer je code laat zien. Zodra de goedkeuring ner door is kan je uploaden wat je wilt naar het plugin systeem. Of juist niet wanneernje er geen zin meer in hebt en dus ook de plugins niet meer up-to-date maakt met nnieuwe versies van WordPress en PHP.

Het kan dus voorkomen dat oude plugins die niet meer ondersteund worden plots je hele sitenslopen, deuren open zetten voor hackers en je site zeer vertragen.

Reden 4: Voor een blog is WordPress een overkill

Als je een Blog wilt schrijven is WordPress een overkill geworden. Het is zo groot metnstandaard zoveel mogelijkheden dat je waarschijnlijk de helft niet gebruikt.

Daarnaast heb je dus een enorme hoeveelheid plugins die je zeker weten gaat gebruikennwant het is toch reuze handig dat je je Blog kan opleuken met allerlei extra functionaliteitnvoor jezelf en de gebruiker.

Op een gegeven moment kom je niet meer aan het schrijven van artikelen toe omdat je moet nupdaten, oude plugins door nieuwe moet vervangen en wanneer je gehackt bent moet nuitzoeken hoe je gehackt bent en je site opschonen.

Reden 5: Omdat er betere alternatieven zijn

Er zijn voor het schrijven van Blogs veel betere alternatieven. Gewoon simpele en goedenomgevingen, frameworks en systemen die je kan gebruiken.

Zo kan je bijvoorbeeld Ghost gebruiken. In 2 klikjes heb je een site die simpel in gebruiknen loei snel is.

Zelf ben ik over gestapt op Jekyll omdat het hebben van statische HTML pagina’s menenorm aanstaat.

Jekyll

Jekyll is een eenvoudige, blog-bewuste, statische site-generator voor persoonlijke, nproject- of organisatiesites. Geschreven in Ruby door Tom Preston-Werner, nmedeoprichter van GitHub, wordt het gedistribueerd onder een open source licentie.

De basis van Jekyll is gemaakt op ruwe tekstbestandjes (Markdown files), ndie samen een website vormen.

Groot voordeel van Jekyll is, is dat de pagina’s op internet Loeisnel zijn omdat iedere pagina niet zoals PHP elke keer opnieuw gebouwd moet worden. Jekyll doet dit 1x en dan staan de html pagina’s klaar. Tot je updates doet en dan bouwt hij 1x alles nieuw.

Daarnaast is het moeilijker om te hacken omdat er geen PHP of andere code is die een hacker kan gebruiken om in je site gaten te vinden.

Ik host nu mijn 3 sites op Github. Daar had ik sowieso al code staan, en dat voor slechts 80 euro per jaar. Natuurlijk kan je ook zelf via Digital Ocean je eigen Jekyll site hosten wat relatief eenvoudig is.