Aan de Slag met configuration.yml in Home Assistant

Aan de Slag met configuration.yml in Home Assistant

Als je ooit het meeste uit je Home Assistant setup wilt halen, kom je onvermijdelijk op een punt waarop je het bestand configuration.yml moet aanpassen. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je dat doet. We bespreken hoe je de Home Assistant Add-on "File editor" installeert, hoe je het configuration.yml-bestand opent, en hoe je YML (YAML Ain't Markup Language) kunt lezen en begrijpen.


De File Editor Add-on installeren

Voordat je de configuration.yml kunt bewerken, heb je een manier nodig om dat bestand te benaderen en aan te passen. Dit is waar de "File Editor" add-on handig is.

Stap 1: Open Home Assistant

Log in op je Home Assistant en ga naar het "Supervisor" paneel, meestal te vinden in de zijbalk. Klik daar op 'Settings'

Stap 2: Zoeken naar de Add-on

Klik dan op "Add-Ons" en daarna op de "Add-on store" en gebruik de zoekbalk om te zoeken naar "File editor".

Stap 3: Installatie

Als je "File Editor" hebt gevonden, klik erop en je krijgt een scherm met meer details. Klik vervolgens op de knop "Install".

Stap 4: Start de Add-on

Nadat de installatie voltooid is, start je de add-on door op "Start" te klikken. Je kunt ook "Watchdog" inschakelen, wat ervoor zorgt dat de add-on automatisch herstart als deze om welke reden dan ook stopt.


Het configuration.yml-bestand openen

Na de installatie van de File Editor Add-on wordt deze meestal automatisch toegevoegd aan je zijbalk in Home Assistant. Als dat niet het geval is, kun je de add-on openen vanuit het "Supervisor" paneel.

 1. Open File Editor: Klik op de File Editor in de zijbalk.

 2. Vind het Bestand: Aan de linkerzijde zie je een lijst met bestanden en mappen. Zoek hier naar configuration.yml en klik erop.

Je bent nu klaar om het configuration.yml bestand aan te passen.

Let op: als je niet helemaal weet wat je doet is het verstandig om de inhoudt van dit bestand te kopieren naar een text bestand op je PC. Dan kan je altijd terug naar het origineel.


Wat is YML?

YML, of YAML Ain't Markup Language, is een mensvriendelijk data-serialisatie formaat. Het is vrij eenvoudig om te leren, omdat het veel lijkt op normale tekst met een beetje opmaak.

Hier is een voorbeeld:

licht:
 - platform: hue
  naam: woonkamer_licht
 • Indentatie: De inspringing (meestal twee spaties) is belangrijk en geeft de structuur aan.

 • Sleutel-Waarde Paren: De platform: hue is een sleutel-waarde paar, gescheiden door een dubbele punt.

 • Lijsten: De - duidt een lijstitem aan, dan kunnen er meer van voorkomen zeg maar.


Waar wordt configuration.yml voor gebruikt?

Het configuration.yml-bestand is als het hart van je Home Assistant configuratie. Hierin definieer je alle apparaten, services, automatiseringen en nog veel meer. Elke wijziging hier heeft invloed op hoe je Home Assistant werkt.


Aanpassingen opnieuw inladen

Als je wijzigingen aanbrengt in configuration.yml, moet je deze wijzigingen laten doorvoeren in Home Assistant.

 1. Ga naar Configuratie: Vind het tandwielpictogram in de zijbalk en klik erop.

 2. Serverbeheer: Scroll naar beneden en klik op "Serverbeheer".

 3. Herstart: Klik op de knop "Herstart" om Home Assistant te herstarten.

Heel soms kan je ook een reload van je configuration.yml doen, maar ik heb vaak mee gemaakt dat dan alle aanpassingen toch niet ingeladen worden. Dus een herstart is vaak beter.


En daar heb je het, een complete gids over het aanpassen van je configuration.yml-bestand in Home Assistant. Met deze kennis kun je nu beginnen met het aanpassen van je Home Assistant omgeving zoals jij dat wilt!

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!