Automatisering van je energiebesparing met de NordPool Addon voor Home Assistant

Automatisering van je energiebesparing met de NordPool Addon voor Home Assistant

Hey eco-strijders en techliefhebbers! Theo hier, en vandaag duiken we diep in de wereld van energieduurzaamheid en huisautomatisering. Vraag je je vaak af of je elektriciteit efficiënt gebruikt? Wou je dat je een manier had om je elektriciteitsverbruik dynamisch te beheren op basis van real-time prijzen? Zoek niet verder!

Ik ben aan het knutselen geweest met Home Assistant, een krachtig platform voor slimme huizen, en heb een addon ontdekt die aan al deze eisen voldoet. Het heet de NordPool Addon, en het is een game-changer voor iedereen in Nederland die het meeste uit zijn kilowattuur wil halen!

Wat is NordPool?

NordPool is een energiemarkt waarmee je toegang krijgt tot real-time elektriciteitsprijzen. Waarom zou je dat interessant vinden? Omdat variabele energiekosten kunnen leiden tot echte besparingen als je weet wanneer je elektriciteit moet gebruiken. Het is alsof je de aandelenmarkt speelt, maar dan voor je energierekening! De addon haalt de huidige inkoopprijs voor elektriciteit op, die we zullen gebruiken om te beslissen wanneer we onze apparaten aan/uit moeten zetten, en uiteindelijk geld te besparen.

NordPool Addon installeren via HACS

Allereerst, als je Home Assistant Community Store (HACS) nog niet hebt geïnstalleerd, doe dat dan. Het is de toegangspoort tot een universum van addons, integraties en plugins.

 1. Open Home Assistant: Open de webinterface van Home Assistant.

 2. Ga naar HACS: Ga naar de zijbalk en klik op "HACS".

 3. Verken Repos: In de HACS-interface, klik op "Integraties" en vervolgens op de "+ VERKEN & VOEG REPOSITORIA TOE" knop.

 4. Zoek NordPool: Typ "NordPool" in de zoekbalk.

 5. Installeren: Klik op het NordPool-resultaat en druk op "Installeren".

Wacht een paar momenten tot de installatie is voltooid.

NordPool configureren met behulp van YAML

Na de installatie van de addon, moet je deze configureren dit doe je in de configuration.yml (lees mijn andere artikel over hoe je dit aanpast). Hier is mijn YAML-codesnippet die je als uitgangspunt kunt gebruiken:

- platform: nordpool
 region: "NL"
 currency: "EUR"
 VAT: False
 precision: 5
 price_in_cents: false
 price_type: kWh

Hier is wat elke van deze YAML-sleutels betekent:

 • platform: Vertelt Home Assistant om het NordPool-platform te gebruiken.

 • region: Geeft de regio aan waarvoor je elektriciteitsprijzen wilt ophalen (NL voor Nederland).

 • currency: Stelt de valuta in op EUR.

 • VAT: In ons geval zetten we dit op False omdat we later belastingen en andere kosten zullen toevoegen.

 • precision: Bepaalt tot hoeveel decimalen de prijzen worden afgerond.

 • price_in_cents: Als je de prijs in centen wilt, zet dit dan op true. We hebben het op false gezet.

 • price_type: Geeft het type prijs aan waarin je geïnteresseerd bent, in ons geval kWh.

Sla je YAML-bestand op en herstart Home Assistant om de wijzigingen toe te passen.

Alleen voor de Nederlandse markt en wat komt er nog aan

Nu wil ik benadrukken dat dit specifiek is voor de Nederlandse markt. De YAML-code geeft de regio aan als "NL" (Nederland), en de valuta is ingesteld op "EUR" (Euro).

In de toekomst zullen we kijken naar het toevoegen van andere belastingen en kosten om een nauwkeuriger beeld te krijgen. Maar voor nu helpt deze basisopstelling ons de inkoopprijs van elektriciteit te verzamelen, waardoor we maximale flexibiliteit krijgen om apparaten aan/uit te zetten en ons energiebesparingsspel naar een hoger niveau te tillen.

Waarom dit belangrijk is voor duurzaamheid en netcongestie

Naast geld besparen, is er een breder perspectief—klimaatduurzaamheid. Door te optimaliseren wanneer we elektriciteit gebruiken, dragen we bij aan een stabieler en duurzamer energienet. Stel je voor dat iedereen dit zou doen; het zou netcongestie aanzienlijk kunnen verminderen, vooral tijdens piekuren.

Afronding

Dus daar heb je het, mensen! Met de NordPool addon voor Home Assistant maak je niet alleen je portemonnee gelukkiger, maar doe je ook iets goeds voor Moeder Aarde. Als je net zo van Python houdt als ik, kun je zelfs enkele automatiseringen scripten om je huis slimmer en groener te maken.

Ik kan niet wachten om te horen hoe jullie dit implementeren in jullie setups. Tot de volgende keer, blijf coderen en blijf duurzaam! 🌍💡🛠️

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!