Slecht bereik of een langzame WiFi verbinding met het ZeelandNet modem (of eigen modem) wordt vaak veroorzaakt door interferentie (storing) op het WiFi netwerk.

Er zijn eigenlijk maar een paar oorzaken van deze verstoring van het signaal. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat je simpel weg te ver weg bent van het modem. Of doordat het signaal door dikke vloeren en muren moet of omdat er in de buurt draadloze netwerken zijn die op hetzelfde kanaal of overlappend kanaal uitzenden.

Wifi Kanaal 1, 6 of 11

Door het voor jou juiste Wifi Kanaal te kiezen kan het wifi signaal enorm verbeterd worden. In basis zijn kanaal 1, 6 of 11 de beste WiFi kanalen omdat deze elkaar niet overlappen. Het is dan ook mogelijk om meerdere signalen naast elkaar op de 2.4 GHz band te versturen, omdat deze 100 MHz breed is en een kanaal een spectrum van 20 MHz gebruikt.

Als er meerdere draadloze netwerken in de buurt zijn, is het vaak beter om over hetzelfde kanaal (bij voorkeur 1, 6 of 11) te gaan zenden. Het is niet slim om dan te kiezen voor een overlappend kanaal.

Kies in dit geval altijd het kanaal die het minst gebruikt wordt bij de sterkste wifi netwerken. De sterkte van wifi netwerken wordt altijd aangegeven in  negatieve waardes: dus hoe dichter bij 0 hoe sterker het wifi signaal! -40 is in dit geval dus sterker dan een signaal van -60 of -80!

WiFi kanalen vinden in de buurt

Er zijn diverse programma’s op het internet te vinden om de wifi kanalen in de buurt te zien. Zo heb je Wifi Explorer voor de Mac en voor Windows (en voor de Mac) heb je het gratis programma inSSIDer. Hiermee kan je zien welke wifi netwerken in de buurt zijn, hoe sterk het signaal is en op welk kanaal deze uitzendt.

Test met dit programma de resultaten als je je router op kanaal 1, 6 of 11 hebt en kies het beste WiFi kanaal.

Best Wifi Kanalen vinden

Nerd Herder ☆ Scrum Master ☆ Jira Ninja ☆ Freeletics evangelist ☆ Photo Shooter ☆ Dad ☆ Husband ☆ Zookeeper ☆ Blogger Fit Dutch Bodies ☆ Dutch