Bootcamp / Crossfit met Polar M400

Daar ging ik dan, mijn eerste rondje Bootcamp met de Polar M400.

Snel de H7 hartslagmeter om, en met twee klikjes op mijn horloge begon de training!

Was zeer benieuwd naar de uitkomst!

Hard ging het weer met Bootcamp…. maar eigenlijk gaat er geen week voorbij dat het niet knetter hard en knetter zwaar is.

En dat zag mijn horloge ook. Voor die dag heb ik 290% van mijn dagelijkse beweging gehaald en er een kleine 4000 Kcal doorheen gejaagd.

Op flow kan je met de Polar M400 prima zien waar je geweest bent en in combinatie met de Polar H7  wordt perfect je hartslag bijgehouden en dus ook in welke zones je wanneer hebt gezeten.

Helaas houdt hij niet bij wat je en welke oefeningen je hebt gedaan, maar goed dat is ook niet het meest belangrijke.

Hier boven zie je van de Polar M400 met de H7 op polar flow wat ik zoals gedaan heb 46 minuten lang. Je ziet de route die ik gelopen ben. Hoeveel Kcal ik verbruikt heb en mijn gemiddelde afstand.

Bij bovenstaand overzicht zie je mijn hartslag zones. Je kan ook per route zien waar je in je hartslag zone zat. Ik zat dus het meeste in zone 4.

Hartslagzone
Intensiteits % of HFmax, hsm
Voorbeeld trainingsduur
Trainingsnut
MAXIMUM
90-100%
171-190 hsm
minder dan 5 minuten
Nut: maximale of vrijwel maximale inspanning voor ademhaling en spieren.
Gevoel: zeer uitputtend voor ademhaling en spieren.
Aanbevolen voor: zeer ervaren en fitte atleten. Slechts korte intervallen, gewoonlijk laatste voorbereiding voor korte evenementen.
INTENSIEF
80–90%
152–172 hsm
2-10 minuten
Nut: beter in staat tot langdurige hoge snelheden.
Gevoel: vermoeide spieren en zware ademhaling.
Aanbevolen voor: ervaren atleten voor hele jaar training en van verschillende tijdsduur. Wordt belangrijker tijdens voorseizoen.
GEMIDDELD
70-80%
133-152 hsm
10-40 minuten
Nut: verbetert het algemeen trainingstempo, vergemakkelijkt gemiddelde intensiteitsoefeningen en verbetert efficiëntie.
Gevoel: constante en beheerste snelle ademhaling.
Aanbevolen voor: atleten in training voor evenementen of strevend naar betere prestaties.
LICHT
60-70%
114-133 hsm
40-80 minuten
Nut: verhoogt de algemene basisconditie, verbetert het herstel en vergroot de vetverbranding.
Gevoel: prettig en gemakkelijk, beperkte belasting voor spieren en hart en bloedvaten.
Aanbevolen voor: iedereen, voor lange trainingssessies tijdens basistrainingsperioden en voor herstel tijdens wedstrijdseizoen.
ZEER LICHT
50-60%
104-114 hsm
20-40 minuten
Nut: helpt bij de warming-up en cooling-down en bevordert herstel.
Gevoel: erg gemakkelijk, lichte inspanning.
Aanbevolen voor: herstel en cooling-down tijdens het hele trainingsseizoen.

Al met al kan je heel veel informatie krijgen uit je Polar M400 horloge samen met de Polar H7 . Moet je echt even voor gaan zitten om het te analyseren.

De polar M400 zit overigens prima tijdens bootcamp en ik kan me voorstellen dat het met crossfit niet anders is. Hij zit prima om de pols en je hebt er helemaal geen last van bij de verschillende oefeningen. Je hebt er wel echt een H7 hartslagmeter bij nodig.

Geen idee wat Crossfit of  Bootcamp is?

Bootcamp
Bootcamp training is, in groepsverband, werken aan je eigen lichaam. Intervaltraining, kracht- en uithoudingsoefeningen, circuittraining, hardlopen en dat altijd buiten, in de frisse lucht. Bij de bootcamp trainingen ligt de focus op het verbeteren van conditie, kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, snelheid en behendigheid.

Crossfit
CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Nerd Herder ☆ Scrum Master ☆ Jira Ninja ☆ Freeletics evangelist ☆ Photo Shooter ☆ Dad ☆ Husband ☆ Zookeeper ☆ Blogger Fit Dutch Bodies ☆ Dutch

 • Thanks voor je bevindingen mbt de Polar M400! Ben je er nu – een paar maanden later – nog steeds zo tevreden over? Nog steeds synchronisatieproblemen?

  • tvdsluijs

   Hoi Desiré! Nee de synchronisatie problemen zijn over. Wel is hij soms het contact kwijt met mijn telefoon en krijgt hij geen berichten meer door.

   Maar dat boeit mij eigenlijk niet zo, ik vind het belangrijker dat ik mijn trainingen goed door krijg en dat gaat dus prima!

   Verder doet polar regelmatig updates uitvoeren dus ze proberen problemen snel te verhelpen.

   Ik zal binnenkort nog een kleine review schrijven want ik heb nog wat nieuwe bevindingen.

   Maar is ben er nog steeds blij mee en draag hem 24/7

 • Carolijn

  Kan je de M400 ook gebruiken voor trainingen binnen? Dus bijvoorbeeld crossfit en of bodypump?

  • Desiré

   Natuurlijk! Je kan de sportprofielen crossfit en body pump selecteren en zelf bepalen per profiel of GPS gebruikt moet worden of niet.

  • Beste Carolijn, jazeker! Doe ik zelf ook. Zet wel je GPS uit want daar heb je dan weinig aan. Zou wel een hartslagmeter er bij gebruiken.

   Je kan bijvoorbeeld een extra cirquit-training of bootcamp training inregelen in het horloge zonder GPS maar met hartslag. Ik doe zelfs mijn binnen fietstochten op de home trainer er op.

   Werkt super!

   Veel plezier met je M400!

   • Carolijn

    Handig! Lijkt me wel motiverend om te zien hoe actief je bent, wat je hartslag is en hoeveel kcal je verbruikt enzo 🙂 niet alleen tijdens hardlopen!

    • Klopt! Ik zelf hou zo bij hoeveel KCal ik er per week doorheen jaag. Of ik nu Thuis, in de sportschool of buiten sport.

Site Footer