n  n

Kijk, iedereen mag van mij geld verdienen. En als je hard werkt, dan moet je daar in mijn ogen ook voor beloond worden.

En als je muzikant bent, schrijver, ontwikkelaar of wat dan ook voor artiest (ja een developer is in mijn ogen ook een soort van artiest) dan is het niet de bedoeling dat iemand op zijn of haar werk geld gaat verdienen (mits daarvoor niet natuurlijk speciaal geld voor betaald is via je werkgever bijvoorbeeld).

Dat lijkt me logisch, maar dat daar een partij tussen moet zitten die 2 of 3 of 4 keer probeert geld te krijgen voor iets wat al betaald is vind ik zelf absurd!
nIedereen in Nederland betaald kijk en luistergeld. Vroeger was dat een aparte belasting nu zit dat verwerkt in je inkomsten belasting.

Dat jij dus naar een artiest luistert op de radio daar betaal je dus voor.

Maar dat zelfde radiostation betaald ook geld aan Buma/Stemra  (een organisatie ook van de regering) omdat ze nummers draaien van een artiest. Dat is logisch want dat radiostation verdient geld via reclame gelden en gebruikt de muziek (en de dj’s) om luisteraars te krijgen.

Maar een luisteraar betaald dus aan de regering geld, wat dus eigenlijk dubbel is. (bij tv is dat overigens het zelfde)

Maar nu wordt het nog leuker.

Als jij bij de tandarts zit te wachten tot je aan de beurt bent en in de wachtkamer staat de radio aan, of op je werk achter je buro zit je naar de radio te luisteren, dan moet de tandarts of je baas daar ook geld voor afdragen aan Buma/stemra.

Dus:

    n

  1. Iedereen betaald kijk en luister geld aan de regering.
  2. Het radiostation betaald geld aan Buma/Stema voor het uitzenden van de muziek
  3. De tandarts/de winkel of jou baas waar de radio aan staat moet ook geld betalen aan Buma/Stemra
  4. n

En dat vind ik zelf nogal ver gaan. Er wordt dus 3x betaald voor dezelfde muziek.

En het wordt nog erger, als een bedrijf een telefooncentrale heeft en een werknemer fluit zelf een wachtdeuntje in dat mensen horen terwijl ze wachten totdat de telefoon wordt opgenomen, dan moeten ze daar ook geld over afdragen aan aan Buma/Stemra. Want dan is de werknemer plots ook een muzikant geworden. En of die nieuwe zogenaamde artiest zich dan wel of niet heeft aangesloten bij Buma, Buma regelt deze afdracht voor hem.

En nu wil Buma/Stemra dus geld gaan vragen voor Youtube filmpjes die je embed in je site (waarschijnlijk eerst alleen commerciële sites, maar Buma te kennen gaan ze dit doorzetten naar ook privé sites), en dat terwijl Buma/Stemra in 2009 afspraken heeft gemaakt met YouTube dat YouTube betaald voor deze muziek binnen filmpjes en/of alleen de filmpjes.

Ik vraag me af hoe Buma/Stemra dit allemaal gaat controleren. Ik heb zelf ook wat filmpjes met muziek er onder. Echter is de muziek licentie-vrije muziek van youtube zelf. Maar hoe weet Buma/Stemra dit? Ik kan me moeilijk voorstellen dat de werknemers van Buma/Stemra alle muziek herkent en dat het dan ook nog eens licentie vrij is.

Dus waarschijnlijk gaan ze gewoon een factuur sturen (zodra ze privé sites gaan aanpakken) en moet ik maar bewijzen dat het rechten vrije muziek is.

In mijn ogen vind ik Buma/Stemra geen faire partij. Het is een stichting die is opgericht vanuit de regering. Maar waarom hebben muzikanten zelf geen organisatie dit regelt. En waarom is het in Nederland mogelijk dat een partij als Buma meer dan 1x geld krijgt voor precies het zelfde stukje muziek dat via kijk-en-luister geld, een radio station en een werkgever moet worden afgedragen. En hoe weet ik als betaler zeker dat alle artiesten hun centjes krijgen?

En dan heb ik het nog niet eens over de kopieer heffing die op usb-sticks / laptops / cd-rw / dvd-rw / flashcards enz geheven wordt. Wat dan dus een 4x is dat er betaald wordt voor een stukje muziek.

Nogmaals, artiesten moeten netjes betaald krijgen voor hun werk, en bedrijven mogen geen geld verdienen over de rug van de artiesten, maar deze manier is in mijn ogen via Buma/Stemra niet eerlijk.