In mijn eerste artikel lees je meer over hoe je meer focus krijgt en heb ik het niet echt over een stappenplan. Ik bespreek meer over hoe het toch komt dat je een vol hoofd hebt. Ik heb het in dat eerste artikel vooral over Social media maar er zijn meer zaken waardoor je kop de hele dag vol zit en eigenlijk helemaal niet meer over of aan nieuwe ideeën kan denken, geen boek kan lezen, geen focus hebt of lijkt te hebben. In onderstaand stappenplan laat ik zien hoe je los komt van Social Media en hoe ik mijn 10 of 20 of 30 dagen Meer Focus challenge ga invullen.

Voorbereiden stappenplan meer focus

Stappenplan tja… welke stappen moet ik gaan nemen en wil ik doen om tot meer focus te komen. In mijn eerste artikel had Chris Bailey het over dat je moest gaan vervelen. Nu weet ik niet hoe het met jou zit maar dit kan heel eenvoudig. Alles wat je doet terwijl je oeverloos zit te swipen moet je voortaan zonder telefoon doen.

Ik laat bijvoorbeeld de honden een paar keer per dag uit, en wat denk je… yup…. telefoon mee en mijn duim is na het rondje moeier dan mijn benen van het swipen.

Zit je op de WC te poepen? En telefoon mee? Zeg nou niet dat jij dat niet doet. Voor je het weet zit je 15 minuten door je Instagram tijdlijn te swipen voordat je je kont afswiped.

Dat gaan we dus niet meer doen. Elke keer als je op dat soort momenten je Mobiel bij je hebt en dus oeverloos door timelines swiped komen je hersenen niet tot rust en krijgen deze dus geen kans om eens niet actief te zijn.

En dan natuurlijk social media …. JA Ja ja ja ja ik weet het … het is niet makkelijk om van je Social media af te komen, dat laten mijn artikelen wel zien zoals : Afkicken van Facebook, “gestopt” met facebook en social media.

Maar met het van je Social Media afkomen red je het niet alleen. Je moet ook weer gaan beginnen met het krijgen van vaste patronen om zo gewenning aan te leren en zo vaste focus punten te krijgen.

Zo is het iedere dag ‘s morgens lezen van de krant een prima gewenning en focus punt om je hersenen te trainen om weer mee te lezen. Daarnaast ga je weer meer nadenken over bepaalde zaken wat je hersenen actieve maakt om zelf met ideeën te komen.

Stappenplan

Okay, gelijk heel eerlijk. Ik heb geen stappenplan voor jou 30 dagen focus. Ik heb wel een stappenplan maar dat is het stappenplan voor mijn 30 dagen focus.

Echter denk ik wel dat je bepaalde stappen kan vormen naar jou eigen stappen. Ik hou bijvoorbeeld van het schrijven van artikelen op mijn blog. Jij misschien niet maar misschien vind jij het leuk om een stukje te breien of een sport te doen waar je niet aan toekomt of iets anders. Dus vul op die plekken jou eigen items in.

Dan kom het best goed.

Stap 1: Verwijder je Social media apps op je telefoon. Van mij hoef je echt niet al je Social media account te verwijderen. Maar als je de apps op je telefoon laat staan dan is de verleiding te groot om niet te kijken. Een drugverslaafde ga je ook niet in een kamer vol met Cocaïne zetten en omdat de verslaving met Social Media bijna gelijk is aan die van een drugsverslaafde… weg met die apps!

Stap 2: Tefoon niet mee naar de Plee, bij het rondje lopen met de hond en al helemaal niet mee naar bed. Zeker de telefoon mee naar bed is killing. Deed ik gelukkig als niet, dus die is lekker makkelijk voor me. Zo nu en dan liet ik hem ook al thuis bij het honden uitlaten en wat blijkt, ik woon hier in een prachtige omgeving.

Stap 3: Lees iedere dag de krant of een stuk in een boek. Gelukkig hebben we hier de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) en heb ik nog een hele stapel boeken liggen die ik wil lezen.

Stap 4: Zoek 1 of 2 hobbies waarbij je niet hoef na te denken. Ik woon op 7000m2 grond… ja echt zoveel. En daar ik altijd wel werk. Of er moet een boom uit, of het gras moet gemaaid, of ik moet iets afgraven of ik moet voor de paarden iets repareren of bouwen… ja allemaal doodsaai werk. Maar ik ben dan lekker buiten is heel gezond en je hoofd gaat helemaal leeg. Daarnaast rij ik graag met mijn Mountainbike rond. Zet gewoon 1 of 2 dagen per week vast om een stuk te fietsen (of om jou sport te doen).

Stap 5: Ga een cursus of training doen. Leer je hersenen weer iets op te slaan, leerstof in deze dus zeg maar of waarbij je problemen moet oplossen. Ik zelf vind programmeren heel leuk dus ik wil eigenlijk een certificaat halen van bijvoorbeeld Python of Java. Daarbij moet ik leren en tijdens het leren moet ik code schrijven die moet worden goed gekeurd. Dus ik moet kennis opslaan en daarnaast dus nadenken over problemen.

Stap 6: Maak een planning op papier, dus wat je wanneer van dag tot dag gaat doen. Waar je over 30 dagen wilt staan en wat je minimaal gedaan wilt hebben. Dus 1 boek uit, 6x gefietst hebben, Social media verwijderd (is een goede optie geloof me), training gedaan tot pagina X enz enz.  Hou daarbij ook bij wanneer je iets doet. Dat soort overzichten helpt bij het volhouden want je ziet wat je iedere dag doet.

Stap 7: Ga op tijd slapen en sta op tijd weer op! Ik vraag je echt niet om iedere dag om 9 uur in je nest te liggen, maar rond 10:30 naar bed is eigenlijk heel normaal. Als je dan rond 8 uur ‘s morgens er weer uit komt (of 7u) dan heb je meer dan 8 uur geslapen. Minder dan 8 uur slapen is ongezond. Oh ja… ene… 2 uur voor dat je naar bed gaat geen tablet, laptop of mobiel meer en al helemaal niet mee naar bed.

Nou dat is het wel denk ik. Voor mij dan. Je mag zelf best stappen aanpassen of verwijderen of toevoegen. Ga echter niet meer dan 10 stappen er in zetten. Dat gaat sowieso niet gebeuren is namelijk veel te veel.