Ik hou van twee dingen als ik kijk naar mijn blogs. Dat ze gelezen worden en van experimenteren op mijn blogs. Dat laatste is niet altijd even handig. Door de jaren heen ben ik overgestapt van Joomla / Blogger / WordPress enz. waardoor ik niet alleen veel artikelen ben kwijt geraakt maar ook veel pageranking bij google. Maar toch ga ik weer een experiment doen en wel het crossposten van artikelen op wordpress, medium facebook, en linkedin!

Vroeger zei men van  crossposting dat google dit niet zo tof zou vinden. Erger nog, er bestond volgens de kenners van Google niets ergers dan duplicate content waardoor Google je zou straffen en je onder aan de lijst zou staan.

Toch lees ik steeds meer dat bloggers hun artikel crossposten op medium, facebook en/of linkedin. En dat is precies wat ik ook ga doen.

Crossposten

Een crosspost is een techniek die oorspronkelijk op Usenet gebruikt wordt om een bericht in één keer in meerdere nieuwsgroepen te plaatsen door alle groepsnamen door komma’s gescheiden op te nemen in de Newsgroups:-header.

Crossposten komt echter niet alleen maar op Usenet voor, maar onder meer ook op sociale netwerken, internetforums en nu dus ook op Blogs.

Het crossposten naar een groot aantal groepen wordt over het algemeen niet als gewenst gezien, zo ook niet door google.

Echter heeft het crossposten grote voordelen.

Crosspost voordelen

Er zijn verschillende voordelen van het Crossposten van een artikel maar één is er maar voor mij belangrijk. Ik schrijf dit soort artikelen niet voor niets. Ik wil dat ze gelezen worden. Gelezen door heel veel mensen.

En daarna ga ik graag de interactie met ze aan hierin. Door mijn artikelen te posten op bijvoorbeeld en een Medium en een Facebook heb ik een veel groter bereik van volgers dan dat iemand me vindt op Google.

Crosspost nadelen

Buiten het feit dat de zelfde mensen jou artikel op verschillende (social) omgevingen zouden kunnen zien, wat ze zouden kunnen zien als ongewenst, zijn de meningen over wat bijvoorbeeld Google er van vindt nogal verschillend.

Zo zegt de ene dat Google het echt niet tolereert, en de ander zegt dat Google snapt dat het terug te relateren is naar één site.

Het Crosspost Experiment

Mijn crosspost experiment is als volgt. Wanneer ik een artikel plaats op vandersluijs.nl, zal ik na 1 week dit artikel ook plaatsen op Medium en Facebook. Wanneer ik echter een artikel plaats op itheo.nl zal ik na 1 week het artikel plaatsen op Medium en op Linkedin.

Op medium zullen de mijn meeste Crossposts komen te staan. Natuurlijk ga ik heel goed kijken wat dit doet met de ranking van mijn twee blogs. Maar eigenlijk ben ik nog veel meer benieuwd na de reacties die ik weer eens ga krijgen op artikelen.

Ik hou je op de hoogte!

 

Foto door Alejandro Pinto