Follow

Follow
De negatieve energie prijzen komen er aan

Photo by Jason Blackeye on Unsplash

De negatieve energie prijzen komen er aan

Voor niks je auto opladen en je zonnepanelen uit!

Theo van der Sluijs's photo
Theo van der Sluijs
·Mar 1, 2022·

3 min read

De zon en wind zijn de meest hernieuwbare en duurzame bronnen op aarde. Ze zijn ook de goedkoopste energiebronnen. In landen als Denemarken, Duitsland en Spanje wordt meer dan de helft van alle elektriciteit door deze bronnen opgewekt.

De zonnestralen zorgen voor licht en warmte voor de aarde, en de wind beweegt lucht rond om stormen en temperatuurveranderingen te creëren. Windmolens worden al eeuwenlang gebruikt om de kracht van wind te benutten om werk te doen zoals het malen van graan of het oppompen van water.

Windenergie is een vorm van hernieuwbare energie die kinetische energie van de wind omzet in mechanische kracht door middel van grote propellers die turbines laten draaien, die vervolgens elektriciteit opwekken. Windturbines zijn te zien in veel landen in Noord-Amerika, Europa, Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Zonnepanelen zijn gemaakt van halfgeleidermaterialen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ze gebruiken een elektronisch proces genaamd fotovoltaïsche technologie om een stroom van elektronen te produceren wanneer ze fotonen uit zonlicht absorberen.

In sommige delen van de wereld is zonne- en windenergie al goedkoper dan fossiele brandstoffen. De kosten voor beide technologieën zijn de afgelopen jaren gedaald door toegenomen concurrentie tussen fabrikanten, verbeterde technologie en overheidssubsidies.

Negatieve stroom prijzen

Negatieve elektriciteitsprijzen kunnen optreden wanneer er een overaanbod van hernieuwbare energie op het net is.

Hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie worden steeds populairder in de energiesector. Ze worden vaak gebruikt om elektriciteit op te wekken omdat ze geen schadelijke uitstoot veroorzaken, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die koolstofdioxide in de atmosfeer afgeven.

Negatieve elektriciteitsprijzen kunnen optreden wanneer er een overaanbod van hernieuwbare energie op het net is. Dit gebeurt omdat het meestal goedkoper is om wind- of zonne-energie te produceren dan om andere soorten energie te produceren, dus als er te veel hernieuwbare energie wordt geproduceerd, zal het voor mensen goedkoper zijn om deze elektriciteit te kopen dan voor hen om te kopen andere soorten elektriciteit van een bedrijf dat op fossiele brandstoffen gebaseerde stroom produceert.

En daar houdt het niet op, zoals je weet geeft de regering al jaren subsidies op zon- en windparken en ook klein zakelijk en de consument kan meeprofiteren van subsidies op zon en wind stroom opwekking.

Het is dus niet zo gek dat er steeds meer en steeds vaker een energie overschot zal zijn.

Doordat er nog steeds subsidie wordt gegeven worden deze zon- en windparken nog steeds gebouwd en ook op daken zie je steeds meer zonnepanelen.

Het probleem van negatieve prijzen zal alleen maar toenemen. De afgelopen jaren kwam het zo nu en dan eens voor dat in het weekend de prijs negatief was, maar zonnige dagen wanneer er wind is komt het steeds vaker voor dat de prijs onder de 0 euro ging in het weekend.

Steeds vaker gratis stroom

Gratis je auto laden en zonnepanelen uit

En dat is mooi! Gratis of zelfs betaalde energie afnemen, wie wil dat niet. Gratis wassen, gratis stofzuigen, gratis je auto opladen. En als het even meezit krijg je er nog voor betaald ook.

Als je je auto oplaadt wanneer de negatieve prijs -15 is dan KRIJG je 7 euro 50 om je auto op te laden,

Ja je leest het goed! Je krijgt geld!

Er is wel een nadeel! Ik zal hier later in mijn artikelen nog verder op terug komen, maar wanneer je zonnepanelen hebt dan ga je dus geld betalen als je stroom terug levert aan het net wanneer de prijs negatief is. En of je dat wilt.

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Personal Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!

See recent sponsors Learn more about Hashnode Sponsors
 
Share this