Energie prijzen en variabele contracten

Energie prijzen en variabele contracten

Sorry, this is a "Dutch only" article about a Energy Pricing

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een forse stijging van de elektriciteitsprijs. De energieprijs steeg al gedurende 2021 maar door de oorlog is een hoop onzeker geworden waardoor de energieprijzen, elektriciteit en gas, eind 2021 omhoog schoten.

De prijzen voor deze twee grondstoffen staan nu op het hoogste niveau sinds 2008.

In maart 2022 peilden we een gemiddelde van wel €0,67 (all in) per kWh. Terwijl dat een jaar geleden nog geen €0,24 (all in) per kWh was.

De grootste onrust zit hem in de gasvoorziening, de buffers in europa zaten niet vol genoeg en door de oorlog tussen Oekraïne is de enorme toelevering aan gas die Rusland levert onzeker geworden. Daardoor is gas bizar duur geworden. Gas levert een grote bijdrage aan het proces van elektriciteitsopwekking, waardoor dus ook stroom erg duur geworden is.

Stijging energie prijzen

Het meeste gas dat door onze leidingen stroomt, komt uit het buitenland, zoals Noorwegen, Rusland, Engeland en het Midden-Oosten. Voor Nederland komt er zo'n 15% uit Rusland. Duitsland daarentegen is voor 40 tot 60% afhankelijk van Rusland.

En omdat het allemaal nogal onzeker is geworden vliegt de gasprijs omhoog.

Een vergelijk qua Gas. Gas prijzen Op 20 mei 2020 was een kuub gas €0,03 (inkoop). Ja we hebben het hier dus over 3 cent per kuub!

Op 8 maart 2022 was een kuub gas €2,40 (inkoop). Ja je leest het goed, TWEE EURO en VEERTIG CENT!

Das een stijging van 8000 procent!!!

De zelfde trend zie je voor stroom. Electriciteitsprijzen

Op 8 maart 2022 was de prijs per kWh €0,70 terwijl op 13 April 2020 de prijs nog -€0,08 was. Ja je leest het goed en het is geen typefout MINUS 0,08, dus een negatief bedrag.

En hier is waar het leuk wordt!

Van vast naar variabele contracten

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt. De verschillende energie prijsvergelijkers hebben soms helemaal geen aanbod.

Maar er zijn toch partijen die jou graag van een contract willen voorzien. Een zogenaamd variabel contract.

In die variabele contracten zie je twee verschillende wegen. De partijen die ouderwets veel geld aan je willen verdienen en dus variabele contracten aanbieden met hoge prijzen. Deze variabele contracten werken met vaste maand tarieven (was eerst 6 maanden) en zijn relatief hoog.

Of partijen die hun verdiensten halen uit een abonnementsmodel waarbij je de inkoopsprijs (plus wat opslag) krijgt. Let wel, hier werken ze met dag en uurtarieven dus iedere dag is de prijs anders. Maar wel vaak lager.

Wat betekend dat voor jou? Een voorbeeld:

Op 5 april 2022 liep mijn contract af bij Energiedirect. Een partij die altijd redelijk scherpe energie tarieven had. Ik betaalde voor stroom zo'n 18 cent en voor gas een kleine 80 cent. Op 6 april ging mijn vaste contract over naar een variabel contract.

De prijzen gingen van 65 cent voor 1 kWh stroom en 3! EURO en 7 cent (3,07) voor een kuub gas. Bizar hoge prijzen dus.

Dat moest anders vond ik. Met een goede vriend ben ik gaan uitzoeken of het ook anders kan. En ja er zijn dus ook partijen die de inkoopprijs (en wat opslag) aan je doorberekenen. En dan natuurlijk daarbij de btw en overige belastingen.

Neem Frank Energie, een partij die het anders aanpakt. Abonnementsprijs is 5 euro per energie soort (dus bij gas en electra betaal je 10 euro) maar daarvoor krijg je dus wel de dag / uur inkoopsprijs.

Zoals vandaag (18 april 2022)

EnergieEnergiedirectFrank energie
Stroom3,071,70
Gas0,650,25

Ja, dat scheelt nog al. En op dit moment is EnergieDirect enorm duur (waarschijnlijk proberen ze de verliezen van afgelopen maanden goed te krijgen. Echter alle andere maatschappijen zijn ook erg duur.

Als je je aanmeld via deze link: https://frnk.app/v54dvthe dan ontvang jij 10 euro korting per jaar! En ik ook overigens. Das lekker meegenomen toch! De eerst 10 euro korting, ieder jaar weer!

Let op je verbruik

En wanneer je bij Frank zit is er dus nog een belangrijke manier om geld te besparen. Want zoals je al eerder hebt gelezen gaat de energie prijs soms zelfs onder 0! Ja min prijzen dus! Dan is het afnemen van stroom dus ook het vullen van je portemonnee!!

En die min bedragen komen steeds vaker en vaker voor. Afgelopen jaar waren er 65 momenten dat het uurtarief onder de 0 zakte!

Maar hoe hou je dat in de gaten? Je kan toch niet elk moment van de dag op de app zitten kijken wanneer je je wasje moet draaien, moet stofzuigen of zelfs je auto moet opladen!

Klopt! En daarom bouw ik op dit moment een telegram bot die jou verteld wanneer de prijs onder de NUL zakt!

Hou dit artikel in de gaten! Of schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan kijk jij als eerste een bericht hier over!

Energieprijzen telegram bot is live!

Op dit artikel kan je alles lezen over mijn Energie Prijzen telegram bot.

Wil je niks installeren, geen scripts willen draaien of een server in de lucht willen houden?

Meld je zelf dan aan op mijn energie bot op telegram!

@EnergiePrijzen_bot

Energieprijzen

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!