Fitbit Alta HR Review: Plastic Prul of Praal

Ik miste mijn echte sportwatch. Heel eerlijk, ik miste mijn Polar V800. Wat een top sport horloge is dat. De registratie van sporten is enorm goed de accu duur is bizar lang, vergeleken bij net geen dag Apple Watch, zo’n 7 dagen. En het is gewoon een goed ding, buiten dat het niet echt een mooi horloge was en hij geen hartslag meter had.

Maar ja, die heb ik verkocht toen ik mijn Apple Watch kreeg en die heb ik weer verkocht omdat ik de iPhones van Apple beu was (te duur, te oude specs).

Dus had ik niks. Ja een stappen teller in mijn Tommy Hilfiger Watch, mooi maar qua smart opties heb je er niet heel veel aan.

Een collega van me heeft een Fitbit flex 2. Helemaal blij issie ermee. Okay, ze gaan volgens hem binnen 2 jaar kapot, waarna hij steeds een nieuwe krijgt, maar hij zou niet anders willen. Vooral de community er achter was enorm leuk vertelde hij.

De prijs voor een Fitbit flex 2 ligt op zo’n 65 tot 70 euro. Niet veel voor een stappenteller 🙂 die tot 7 dagen mee gaat. Nou ja, niet veel…. de prijs is relatief hoog, maar als het echt zo goed is.

Fitbit of ander merk

Ik kocht geen Fitbit Flex 2, want ik wilde meer. Hartslag is het magische woord! En een display. Dus kocht ik de Fitbit Alta HR in de aanbieding voor 110 euro. Een koopje (ahum….) als je het mij vraagt.

Okay… na diverse reviews te hebben gelezen kwam ik er achter dat hij niet echt waterdicht was. Geheel niet…. niet zwem-dicht, niet douche-dicht, niet regen-dicht, eigenlijk is handen wassen al niet handig.

Maar ja, alles wat ik las over activity-tracker dan was dit the-best-of-the-best! Eigenlijk wilde ik weer een Polar…. maar ja… in hun top model de V800 zit nog steeds geen hartritme-meter en sinds ik in maatpak op mijn werk moet verschijnen staat het ook niet echt mooi om je pols.

Garmin dan? Het mooiste klokkie kost 800 euro plus! Pffff wat een geld…. Alhoewel de Fenix 5 serie, en nu de Fenix 5 plus serie er enorm gaaf uit ziet en enorm veel kan ga ik echt geen 800 euro uitgeven. Daarnaast zie je heel veel overstappers van Fitbit naar Garmin of Polar vragen… nee smeken om een community-achtige omgeving zoals Fitbit die heeft.

Fitbit Alta HR

Dus kocht ik een Fitbit Alta HR. Via Bol.com, zo gepiept. Klik klik klik en ik had hem binnen. Die zwarte rubbere bandjes vond ik niet mooi dus om het af te maken kocht ik op AliExpress wat mooie bandjes om om te doen naar mijn werk.

Na een dag was hij binnen, dank je wel Bol.com, lekker snel zoals ik gewend ben.

Snel uit de verpakking in de lader… dat was nogal een gehannis… het past of je denkt dat het past…. maar voor ik hem er aan had zitten was ik wel 5 minuten verder.

Snel even connectie leggen met mijn Samsung A8…. dat viel tegen… mijn telefoon zag hem maar tijdens het connectie maken duurde het lang… heel lang… en steeds werd ik uit het proces geknikkerd en moest ik opnieuw beginnen. Dan maar even instellen via mijn Macbook, waarschijnlijk moest er een nieuwe firmware op waarbij al dit soort problemen opgelost zouden zijn.

Snel de Fitbit software installeren en connectie maken…. ook dat ging niet….ik haalde hem los, Bluetooth aan en uit en probeerde het opnieuw. Na een paar keer lukte het en werd de nieuwe firmware geïnstalleerd. Dat duurde ook heel lang en het leek er op dat hij het proces niet afrondde.

Plots was hij klaar. De batterij was vol en ik deed hem om. Ik moet zeggen voor slechts 110 euro telt hij de stappen heel goed :’-) . Mijn hartslag was som wat aan de hoge kant, maar toen ik hem wat strakker omdeed leek dat ook beter te zijn.

Fitbit Alta gebruik

Dit Fitbit Alta is redelijk eenvoudig in gebruik. Er zitten namelijk geen knoppen op. Dus je hoeft niet na te denken over waar je op moet drukken.

Het systeem werkt deels met pols beweging, alsof je op je horloge kijkt. En deels met tikken op je Alta.

Als eerste krijg je de tijd te zien en datum als je dat zo hebt ingesteld, daarna het aantal stappen, hartslag aantal km, verbrande calorieën, actief aantal minuten en de batterij.

Overigens is de volgorde en wat je te zien krijgt in te stellen via de app.

Het zogenaamde tikken om iets te zien op de tracker is nogal afhankelijk van hoe hard of zacht of snel je tikt. Vaak doet hij het wel, maar ook vaak denk ik hallo… wordt is wakker ik wil iets zien.

In de zon zie je niks

Dan moet je overigens niet in de zon staan want dan is de display niet af te lezen. En dat snap ik niet goed. Voor deze prijs mag je toch minimaal wel iets krijgen wat af te lezen is in de zon.

Wat wel prima is, is de batterijduur. Zo’n 5 dagen gaat hij mee. Had het graag langer gezien en volgens mij moet er ook makkelijker een dikkere batterij in passen, maar helaas dat heeft Fitbit niet gedaan.

Fitbit app

De Fitbit app zit goed in elkaar. Met de app synchroniseert hij direct zijn gegevens. De instellingen zijn redelijk goed en handig opgezet zodat je alles snel vindt.

Toch mis ik wat instellingen, maar dat komt vooral omdat dit niet in het apparaat zit. Stappen tellen okay, maar het tellen van verdiepingen zit er niet in.

De app heeft een dashboard waar je in 1 oogopslag kunt zien hoe je er voor staat. Aantal stappen, calorieën, hartslag enz.

Je kan eventueel ook nog inname water en eten toevoegen.

Overigens kan je dit ook allemaal online bij Fitbit inzien een aanpassen.

Fitbit Coach

Omdat ik een uur pauze heb probeer ik zoveel mogelijk de sportschool in te gaan tijdens dit uur.

Om de Fitbit Alta HR goed te gebruiken is het wel zo handig om Fitbit Coach te gebruiken. Voor nog geen 45 euro per jaar heb je een soort van eigen coach waarmee je kan trainen.

Er zijn diverse niveaus en je kunt steeds aangeven of een oefening makkelijk, prima of te bruut was.

De virtuele coach past daarna voor de volgende keer je training aan. Daarnaast geeft de coach tijdens de training aanwijzingen wat je moet doen en probeert hij je aan te moedigen.

Fitbit coach synchroniseert met de App van Fitbit zelf zodat je al je gezweet en je activiteiten daar in terug ziet.

Maar dat werkt dus niet altijd. Na dag twee zag ik al dat het synchroniseren niet goed ging en ik dus geen 2 dagen maar dus maar 1 dag gesport had. Er was ook geen manier om alsnog de dag er bij te krijgen.

Fitbit Community

De community achter de Fitbit is groot, heel groot. Niet alleen vind je er veel contacten van je terug maar ook veel mensen in de plaats waar je woont of nieuwe vrienden.

Ik heb direct meegedaan aan een aantal challenges en ik moet zeggen dat werkt heel goed.

Het systeem laat je steeds weten wanneer je beter je best moet doen met het zetten van stappen of wanneer je voorop loopt en dat je dit vol moet houden.

Is de ene challange afgelopen dan dient de volgende challenge zich al weer aan vanuit je vrienden groep.

Je kan ook eigen challenges doen, en zelfs stad-challenges waarbij je in een stad in de buurt een bepaalde tocht kan doen voor een week lang.

In de buurt is overigens niet echt in de buurt. Voor nu zijn er alleen in Amerika. Dat zou Fitbit wel eens mogen verbeteren maar het lijkt er op dat dit redelijk stil ligt.

Sowieso heb ik een beetje het gevoel dat de bouwers van de Fitbit, de site en de community redelijk stil zijn. Het laatste blog bericht is van vorig jaar. De sites zijn niet Up-to-date en het voelt als verlaten aan.

Fitbit Flex 2

Na het zien van die geweldige stap getallen vond mijn vrouw dat zij het veel beter kon. En wilde dit ook aantonen.

Natuurlijk wilde ze geen 110 euro uitgeven voor een stappen teller dus kocht ik de Fitbit Flex 2 voor haar bij Bol.com en een mooi zilveren armbandje bij AliExpress.

Na een dag was alles binnen en kon de pret beginnen…. nou ja pret…nHet Connecten met de app op haar iPhone ging niet echt makkelijk… goh dejavu gevoel met mijn Samsung.

Nadat hij wel was aangesloten kon ze hem snel aan en kon de pret beginnen. Echter na een week begonnen de problemen.

Steeds was de connectie met haar telefoon weg en moest ik de Fitbit Flex 2 resetten. Ook het resetten ging niet erg makkelijk (terwijl dit volgens de site heel makkelijk zou moeten zijn). Eenmaal gereset was de connectie terug.

In die zelfde periode kreeg ik zelf ook connectie problemen die ik op de zelfde manier oploste als bij de iPhone.

Fitbit Alta HR Kapot {#fitbit-alta-hr-kapot}

Alhoewel de Fitbit Flex 2 geheel waterdicht is, is mijn duurdere Fitbit Alta HR dat niet. En ik ben er ook achter waarom.

Op een dag stootte ik met mijn Fitbit per ongeluk tegen de tafel rand en de halve Fitbit kwam uit elkaar. Het was geen harde knal of tik, maar waarschijnlijk raakte ik net een deel wat heel zwak was. De hele bovenkant kwam los en ik kon zo de hele binnenkant en electronica bekijken. Gelukkig klikte ik alles weer zo in elkaar, maar hieruit begreep ik dat dit ding ver van waterbestendig is.

Nog een week later gebeurde het zelfde. Ik tikte hem aan een buis op de sportschool en bam…. uit elkaar.

Als ik in de binnenkant kijk van het apparaat is het nogal ruim opgezet. Als je het mij vraagt kan :

  1. Er een veel grotere batterij in
  2. Er een berg meer meters en sensoren in
  3. De dikte van het apparaat met de helft dunner

Conclusie Fitbit Alta HR

Eigenlijk is de conclusie voor zowel de Fitbit Flex 2 en de Fitbit Alta HR niet al te best.

Beide trackers zijn nogal overpriced en voor nog geen 35 euro heb je een Xioami Band 3, die wel waterdicht is en meer sensoren heeft dan beide Fitbit activity trackers.

Het is een duur stuk plastic prul

Daarnaast mag je voor dat geld verwachten dat het wel iets beter in elkaar zit en dat er geen connectie problemen zijn.

De community er om heen is heel sterk, maar of dat het geld goed maakt… ik durf het niet te zeggen.

Ik kan helaas niets anders zeggen dan : “Het is een plastic prul, dus niet kopen!”

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!