Op deze site ben je vast gewend dat alle software zelf wordt gebakken, maar vaak is het echt niet nodig om zelf het wiel uit te vinden. Er zijn diverse gratis tools, die ook legaal zijn, dus doe er je voordeel mee.
Hieronder een lijstje met mijn favorieten.

nnnn

Gratis virusscanner: onontbeerlijk

Geen enkele computer kan tegenwoordig zonder virusscanner. Vanuit het grote internet wordt in principe elke pc of laptop constant belaagd door allerlei booswichten die proberen om schadelijke dingen op je los te laten. Net als in het dagelijks leven met bacillen zo’n beetje, maar dan expres. Met een paar handige tools kun je je hier behoorlijk tegen beschermen. Net zoals geregeld handen wassen een goed idee is voor je offline leven.
Avast bijvoorbeeld is een uitstekende gratis virusscanner. Het geeft je realtime bescherming en is geen grote belasting voor je systeem. Daarnaast heeft Avast een zogenaamde game mode occurence waarmee je wel zonder problemen websites met spelletjes kunt bezoeken en de spellen spelen. Avast heeft ook betaalde licenties voor een redelijk tarief, waarmee je bredere bescherming krijgt, of voor meerdere pc’s.
Voor een stukje extra bescherming kun je ook het programma Malwarebytes installeren, voor de dingetjes die Avast mist. Malwarebytes is een heel betrouwbaar programma dat al jaren bestaat. Daarentegen heeft Malwarebytes in de gratis versie geen real time protection wat Avast wel heeft. Gecombineerd zijn ze je beste – en gratis – optie om je geliefde computer te beschermen.

Gratis spelletjes: voor een stukje ontspanning

Je hebt je Avast, dus je kunt zonder problemen een website met spelletjes bezoeken. En daarvan zijn er heel veel. Als je geen problemen hebt met Engels, heb je nog meer keus. Brainteasers en puzzels zoals sudoku zijn heel geliefd. Maar ook vrolijke games als candy crush en aanverwante games zijn super populair. Er zijn heel veel variaties op dit thema.
Bij mrgreen oranje casino vind je allerlei spelletjes in verschillende thema’s, zonder te hoeven downloaden. Panda Pow bijvoorbeeld in in Chinese sferen met gelukssymbolen zoals geluksmunten, een lampion, een goudvis en natuurlijk een panda! Je kunt ook Phoenix Sun spelen met pyramides, cleopatra en een scarabee.
Al deze games zijn natuurlijk ook heel handig op je smartphone of tablet te spelen.

Gratis je foto’s bewerken

De meeste mensen zijn geen professionals in Photoshop. Je kunt hiermee natuurlijk de beste resultaten bereiken maar meestal wil je toch alleen maar een kleinigheid zoals een foto bijsnijden of de foto een beetje opfrissen. Dan kan je ook toe met een programma zoals Irfanview. Dit is freeware en het kan alle basisbewerkingen uitstekend. Je  Ook een fix als rode ogen verwijderen gaat prima. En je kunt je eigen tekst in de foto zetten, in diverse groottes, kleuren en lettertypes.

Gratis pdf-je bakken

Je kent natuurlijk Adobe voor het lezen van PDF-bestanden. Dit is al een gratis programma. Maar ken je ook PDF24? Hiermee kun je zelf PDF-bestanden maken, vanuit Word bijvoorbeeld. Dit is een bijzonder handige tool als je iemand een document wilt sturen en je wilt niet dat diegene er daarna nog wat in gaat veranderen, bijvoorbeeld voor een factuur of een overeenkomst.
Installeer PDF24 op je computer en je kunt vervolgens je word-document “naar PDF printen”. Dan wordt het bestand opgeslagen als PDF. Je kunt het dan zelf ook niet meer veranderen natuurlijk, dat moet je dan doen in Word en vervolgens het bestand nog een keer naar PDF printen.

“iPad Defragment” by jaak kaevats ( )

Gratis onderhoud van je pc

Als echte nerd doe je vast ook aan een stukje onderhoud aan je pc of laptop. Geregeld de harde schijf defragmenteren is bijvoorbeeld een goed idee. Hiermee worden de gegevens op de harde schijf geordend en dit komt de snelheid van de computer ten goede. Het is net zoiets als af en toe de olie verversen van je auto. Dat smeert beter. Een goede gratis tool hiervoor is Defraggler.
Ccleaner is ook essentieel voor zowel een Windows computer als een Mac of Android apparaat. Met deze gratis software wordt het basisregister van het systeem schoongemaakt en bijvoorbeeld allerlei tijdelijke bestanden, cookies en internetsporen worden verwijderd. Bepaalde cookies van sites die je vaak bezoekt, kunnen apart gehouden worden zodat je daar je gegevens niet kwijt bent. Ccleaner (ook wel crap cleaner genoemd) werkt razendsnel en is onontbeerlijk als stofzuiger voor je systeem.

Dus meer schik met gratis software! Als je niet precies weet hoe de verschillende programmaatjes werken, dan is Google natuurlijk je vriend. Of Youtube, daar wordt alles stap voor stap uitgelegd.

 

Hoofdfoto: “Not as geeky as it seems… I think” by Linus Bohman (CC BY 2.0)