Installatiehandleiding voor HACS in Home Assistant

Installatiehandleiding voor HACS in Home Assistant

Hallo daar! Als je net als ik gefascineerd bent door home automation, dan ken je vast wel Home Assistant. Het is een geweldig platform voor het beheren van je smart home. Maar wist je dat je Home Assistant nog beter kunt maken met HACS (Home Assistant Community Store)? In deze blog leg ik je stap-voor-stap uit hoe je HACS kunt installeren. HACS kan je nodig hebben bij één van mijn andere artikelen dus bookmark dit artikel.

Wat is HACS?

HACS staat voor Home Assistant Community Store. Het is een community-gedreven hub waar je custom integraties, plug-ins en thema's kunt vinden die niet officieel zijn opgenomen in de Home Assistant catalogus. Dit geeft je de vrijheid om je smart home-ervaring nog verder aan te passen en te optimaliseren.


Vereisten

Voordat we beginnen, zorg ervoor dat je de volgende zaken op orde hebt:

 • Home Assistant moet geïnstalleerd en operationeel zijn.

 • Je hebt toegang tot het configuratiebestand van Home Assistant.

 • Je hebt een werkende internetverbinding.


Installeren van HACS

Toegang tot de Home Assistant-server

Om HACS te installeren, moeten we eerst toegang krijgen tot de server waar Home Assistant op draait. Dit kan op verschillende manieren:

 • SSH-toegang

 • Directe toegang tot de fysieke machine


Bestanden uploaden

Download de nieuwste release van HACS van GitHub.

 1. Pak het zip-bestand uit en je zult een folder genaamd hacs vinden.

 2. Kopieer deze hacs-folder naar de custom_components directory van je Home Assistant configuratiebestand. Als deze map niet bestaat, maak deze dan aan.

/config/custom_components/hacs

Integratie instellen

Nu de bestanden op de juiste plaats staan, is het tijd om de integratie te configureren.

 1. Ga naar de Home Assistant interface.

 2. Navigeer naar Configuration > Integrations.

 3. Klik op het "+" icoon om een nieuwe integratie toe te voegen.

 4. Zoek naar HACS en klik erop.

 5. Volg de instructies om de installatie te voltooien.

Tijdens het installatieproces zal je waarschijnlijk gevraagd worden om een GitHub-token in te voeren. Dit is nodig om de integratie met GitHub mogelijk te maken.


Tips en Trucs

 1. Check regelmatig op updates: HACS is constant in ontwikkeling. Het is verstandig om regelmatig te controleren op updates.

 2. Community Fora: Als je tegen problemen aanloopt of vragen hebt, zijn er verschillende fora waar je terecht kunt voor hulp.

 3. Back-up: Voordat je een nieuwe integratie installeert via HACS, is het verstandig om een back-up te maken van je Home Assistant-configuratie.


Conclusie

En daar heb je het, een stap-voor-stap handleiding voor het installeren van HACS in Home Assistant. Nu kun je genieten van een brede reeks aan community-gedreven plug-ins, thema's en integraties die je smart home-ervaring naar een hoger niveau tillen.

Bedankt voor het lezen en veel plezier met het uitbreiden van je Home Assistant-ervaring!


Daar heb je het, een complete handleiding voor het installeren van HACS in Home Assistant. Ik hoop dat je dit nuttig vindt. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen. Veel succes en plezier met het verder automatiseren van je huis!

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!