Ik wilde eens een mooie smartwatch. Mijn Polar V800 was een beest in de mogelijkheden met sporten, maar mooi… tja dat was de V800 niet. Maar daar was toen de Samsung Gear S3 Frontier! Een vreselijk vette smartwatch met sportmogelijkheden!nnIk kocht hem…. en kwam er na 3 maanden achter dat het alles behalve een sporthorloge is.

Samsung Gear S3 Frontier

De Samsung Gear S3 Frontier combineert de uitstraling van een hoogwaardig horloge met geavanceerde functies die in het ontwerp zijn geïntegreerd. Hierdoor is de Gear S3 bijzonder gebruiksvriendelijk. Het horloge werkt bovendien dagen achtereen zonder dat je een telefoon nodig hebt of de smartwatch opgeladen moet worden. Daardoor voel je je vrij met de Gear S3.

samsung-gear-s3-frontier.jpg

Althans dat is hoe Samsung dit horloge verkoopt! En inderdaad het is een hoogwaardig horloge maar dagenlang zonder opladen het horloge gebruiken is pertinent niet waar!

Het duurde doorgaans 1,5 tot max 2 dagen (totaal 20 uur) dat het horloge al weer opgeladen moest worden. Geen idee of dit te maken had met mijn iPhone verbinding, dat die het horloge meer energie deed gebruiken maar dagen achtereen nee dat heb ik niet meegemaakt.

Vrij voel je je wel met het Horloge want het is een prachtig horloge wat lekker zit en je krijgt netjes alle meldingen binnen die van je telefoon komen.

Is de Samsung Gear S3 geschikt als sporthorloge

Houd je van hardlopen, golfen of fietsen? De Gear S3 heeft een ingebouwde GPS-functie waarmee je zelfs zonder telefoon altijd je weg kunt vinden. En dankzij de grote batterijcapaciteit hoeft het horloge maar om de paar dagen te worden opgeladen.

Althans, als we Samsung mogen geloven. Maar nogmaals de batterij capaciteit is gewoon weg te klein om dagen achter een het horloge te gebruiken.

En ja er zit een GPS in maar dat maakt het nog steeds geen sporthorloge!

Sport app’s

Samsung heeft zijn eigen zogenaamde Sport App genaamd S Health. Daarmee zou je makkelijk je sporten kunnen doen en kunnen bijhouden.

Maar ik zie liever apps zoals Strava of RunKeeper op het horloge.

Probleem is echter dat het Horloge draait op het eigen besturingssysteem van Samsung en veel app bouwers willen liever niet voor ieder besturingssysteem hun app maken. Dat kost namelijk veel geld. En voor die paar Samsung gebruikers met Tizen (zo heet het systeem) gaan de makers van RunKeeper en Strava echt geen app bouwen.

Er zijn tot nu toe dus geen andere Sport Apps te gebruiken op de Samsung S3 dan de S Health App.

S Health is een stappen teller

Met S Health app van Samsung kan je bijhouden welke afstanden je loopt en hoeveel calorieën je verbrandt. Daarnaast kan je hem instellen dat je een zogenaamd eigen target kan halen per dag zodat je fit blijft.

Ook kan je invoeren hoeveel water en koffie je drinkt.

En daar houdt het dan ook gelijk op met de S Health app van Samsung.

Op het horloge zelf kan je byzonder weinig instellen om een sport te doen. En dat maakt het dus ook gelijk erg frustrerend om er als sporter mee te werken.

Je hebt net even te weinig instellingen om die sport te kunnen beoefenen die je wilt.

En wat ik drink en eet dat kan ik per dag zelf echt zelf nog wel bij houden.

Je kan ook nog niet is je workouts exporteren naar een apart externe service zoals myfitnesspal.

Niet mee Zwemmen

Zwemmers kunnen de Samsung S3 maar beter links laten liggen. Je kan er mee douchen of mee in de regen lopen, maar zwemmen nope! Dan verzuipt’tie!

En dat is raar voor dit horloge. Van een Frontier die zogenaamd alles aan kan zou je toch verwachten dat dit kan.

Er kan zelfs geen stekker in dus waarom zou dit ding niet gewoon tot 100meter onder water kunnen, of ten minste tot 40meter zoals mijn polar V800 kan.

Het probleem zit hem in de speakertjes. Yup je lees het goed er zitten speakertjes in en een microfoon.

En dat is best handig als je wilt bellen, maar dat maakt het ding dus onbruikbaar wanneer je 30 centimeter of dieper het water in wilt.

Dus met je kind het peuterbadje in geen probleem… een triathlon kan ook, moet je alleen het zwemmen overslaan 🙂

Automatische sport herkenning

Deze Samsung Gear S3 is zo geavanceerd dat hij kan herkennen dat je aan het sporten bent!

En verdomd! Hij herkent het inderdaad wanneer je bezig bent.

Samsung heeft alles op alles gezet om zo goed mogelijk te herkennen dat je aan het sporten bent en moedigt je daarbij zelfs aan!

Zo kan het zien dat je een trap op loopt. En dat werkt inderdaad prima! De 5 trappen die ik had ingesteld die ik moest lopen herkende hij.

![Samsung S3 Gear Frontier](https://vandersluijs.resultants-e.nl/2017/03/samsung-gear-s3-frontier.jpg)

Maar hij herkende ook de volgende sporten, en moedigde mij er bij aan om vooral door te gaan.

  • Strijken
  • Kleding vouwen
  • Douchen
  • Kippenhok in elkaar zetten
  • Schuur opruimen

Dus je snapt…. ik ben wat sceptisch over het sport herkennen van Samsung, maar goed wellicht zijn het japanse sporten die hier nog moeten doorbreken.

Hartslag sensor

De Hartslag sensor van de Gear S3 is betrouwbaar. Ik heb diverse testen gedaan en de pols sensor doet zijn werk goed!

De hartslag kwam als ik hem aan het testen was op de bank prima. Maar zodra je er mee gaat sporten en dan heb ik het niet over wandelen of hardlopen dan gaat de registratie afwijken.

Het probleem is namelijk (en daar hebben meer pols hartslag sensors last van) dat wanneer je je pols beweegt het ding gewoon weg niet goed registreerd wat je hartslag is, iets waar je met een hartslag borst band geen last van hebt.

Is de Samsung een Sporthorloge

Je kan na het lezen van bovenstaande zien dat Samsung heeft geprobeerd om er een sporthorloge van te maken, maar daarmee houdt het dan wel op voor dit horloge met zijn vele zogenaamde sportmogelijkheden.

Ja, het is een prachtig horloge met waarschijnlijk meer mogelijkheden op android dan op IOS.

Nee, het is geen sport horloge.

Vandaag heb ik hem dan ook verkocht! Met helaas 130 euro verlies (en dat in 3 maanden 🙁 )en heb ik mijn lelijke maar veel betere Polar V800 om.