Mijn eerste soldeer projectje

Mijn eerste soldeer projectje

Eigenlijk mijn tweede

Lang lang lang lang lang lang geleden heb ik 'leren' solderen. Het was op de Mavo rond 1987 of 1988. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe dat ging. Er was niet bijzonder veel uitleg, behalve dat die punt heet werd (dus niet aanzitten) en dat je twee ijzertjes aan elkaar moest solderen met zo min mogelijk soldeertin.

Ik was niet echt precies dus ik weet nog goed dat er een puntige bal ter grootte van een erwt rondom de twee ijzertjes zat en het geheel zat nog niet vast.

Ik bedacht me toen, okay dit is niks voor mij.

Solderen

Solderen is een proces waarbij twee of meer items worden samengevoegd door te smelten en een vulmetaal in de verbinding te plaatsen. Het vulmetaal moet een lager smeltpunt hebben dan de materialen die worden samengevoegd.

Solderen is in wezen het proces waarbij twee items worden samengevoegd met behulp van warmte en soldeer om een verbinding te vormen. Het is een vaardigheid van onschatbare waarde voor veel mensen die thuis met elektronica werken of solderen.

Solderen kan je leren

Solderen is een techniek om metalen stukken aan elkaar te verbinden. Soldeer is een metaallegering die bij lage temperaturen smelt en wordt gebruikt om de ruimte tussen twee of meer stukken metaal op te vullen.

Solderen kan met een soldeerbout en soldeer of het kan met de hand worden gedaan. Bij het handmatig solderen wordt gesmolten soldeer op de verbinding aangebracht vanuit een soldeerkoper. De soldeerverbinding moet eruit zien als glanzende kralen aan de zijkanten van de verbinding en er mogen geen openingen tussen zitten.

Om te leren solderen, heb je een aantal basisgereedschappen nodig:

  • Soldeer
  • Soldeerbout - Flux
  • Soldeer Flux Borstel

Solderen moest ik leren

Solderen voor zonnepanelen

Als je wilt solderen zou ik zeggen zoek even op Google er zijn werkelijk honderden tutorials te vinden waarin je met en zonder video uitleg kan zien hoe je kan leren solderen.

Het is eigenlijk heel eenvoudig en als de docent op school het me beter had uitgelegd (of ik misschien iets beter had opgelet) dan had ik toen al beter kunnen solderen.

Maar ik moest het nu van mezelf leren. Gelukkig zijn er van Whadda (onderdeel van Velleman, bedrijf uit België) mooie trainingssetjes verkrijgbaar. Voor een paar tientjes heb je alles in huis om te leren solderen.

En ik moet zeggen mijn eerste soldeer projectje (zie hierboven) is aardig gelukt. Geen dikke klodders soldeertin/lood en maar 1 bolletje waar een puntje aan zit. Daar maak ik natuurlijk geen punt van als ik zie hoe goed de rest is gelukt.

En het leuke van die Whadda projectjes is dat ze ook daadwerkelijk iets doen.

Missie geslaagd

Missie Geslaagd!

Waarom solderen

Het leren solderen is eigenlijk iets wat iedereen in de vingers zou moeten hebben. Bij veel huishoudelijke klusjes kan je het al gebruiken. Twee draadjes verbinden, een afsluiting dichten enz.

Maar ik wilde het vooral leren omdat ik dus met bijvoorbeeld Sonoff aan uitschakelaars, rasperry pi's en Arduino bordjes aan de slag wil om mijn Zonnepanelen uit te kunnen zetten wanneer de Energie prijs onder de 0 euro zakt.

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!