Notificaties als een Pro: Combineer ntfy met Home Assistant voor Optimale Meldingen

Notificaties als een Pro: Combineer ntfy met Home Assistant voor Optimale Meldingen

Introductie

Notificaties zijn een integraal onderdeel van onze dagelijkse routine geworden. Ze zijn handig om bij te blijven met dringende taken, afspraken te herinneren en zelfs om op de hoogte te blijven van energieprijzen. Maar het kan ook een gedoe zijn om deze meldingen te beheren, vooral als je verschillende apparaten en applicaties gebruikt. Hier komt ntfy in combinatie met Home Assistant om de hoek kijken. In dit uitgebreide artikel ga ik dieper in op de naadloze integratie van deze twee platforms, zodat je je notificatie-ervaring naar een hoger niveau kunt tillen.

Wat is ntfy?

ntfy is een eenvoudig, maar krachtig, meldingssysteem dat je helpt bij het ontvangen en beheren van real-time meldingen via de cloud. De open architectuur en uitgebreide documentatie maken het een ideaal hulpmiddel voor tech-enthousiastelingen die hun notificatie-ervaring willen aanpassen.

De Magie van Home Assistant

Home Assistant is een open-source platform voor woningautomatisering dat je in staat stelt om je slimme apparaten op één centrale plek te beheren. Het ondersteunt honderden diensten en apparaten, van slimme lichten en thermostaten tot geavanceerde AI-camera's. Wat het nog indrukwekkender maakt, is de actieve community en de eindeloze mogelijkheden voor maatwerk en uitbreiding.

Waarom deze Combinatie?

Het samenvoegen van ntfy met Home Assistant is als het combineren van pindakaas en jam; afzonderlijk zijn ze geweldig, maar samen zijn ze onverslaanbaar. Hier zijn enkele redenen waarom deze combinatie zo krachtig is:

 • Centraal Beheer: Alle meldingen en apparaten kunnen vanuit één enkele interface worden beheerd.

 • Flexibiliteit: Of je nu meldingen wilt over het weer, je energieverbruik of het beveiligingssysteem van je huis, ntfy en Home Assistant maken het mogelijk.

 • Open-Source: Beide platformen zijn open-source, wat betekent dat je je niet beperkt voelt door licenties of abonnementen.

Installatie en Configuratie

Om ntfy en Home Assistant te integreren, moeten we eerst ntfy installeren via een shell command in Home Assistant. Open je configuration.yaml bestand in Home Assistant en voeg het volgende toe:

shell_command:
  ntfy: >
    curl
    -X POST
    --url 'https://ntfy.sh/{{ topic }}'
    --data '{{ message }}'
    --header 'X-Title: {{ title }}'
    --header 'X-Tags: {{ tags }}'
    --header 'X-Priority: {{ priority }}'
    --header 'X-Delay: {{ delay }}'
    --header 'X-Actions: {{ actions }}'
    --header 'X-Markdown: {{ markdown }}'
    --header 'X-Click: {{ click }}'
    --header 'X-Icon: {{ icon }}'

Nadat je deze code hebt toegevoegd, vergeet dan niet om Home Assistant opnieuw op te starten om de wijzigingen toe te passen.

Hier is de uitleg van elk onderdeel van bovenstaande code:

 • shell_command:: Dit is een Home Assistant sleutelwoord dat aangeeft dat we een shell-commando definiëren.

 • ntfy:: De naam van het shell-commando dat je later in je automatiseringen kunt aanroepen.

 • >: Dit geeft aan dat de volgende regels de inhoud zijn van de shell commando als een enkele string.

 • curl: Dit is een commandoregelprogramma om gegevens te versturen of te ontvangen via URL's.

 • -X POST: Dit specificeert dat een HTTP POST-verzoek wordt gebruikt.

 • --url 'https://ntfy.sh/{{ topic }}': Hier wordt de URL opgegeven waar de POST-aanvraag naartoe gaat. De {{ topic }} is een variabele die later kan worden ingevuld.

 • --data '{{ message }}': Dit zijn de gegevens die als POST-body worden verzonden. Weer, {{ message }} is een placeholder voor de eigenlijke boodschap.

 • De --header opties: Deze stellen HTTP-headers in die extra informatie over het verzoek dragen. Bijvoorbeeld, X-Title: {{ title }} zou de titel van de melding instellen. Alle andere X- headers zijn extra configuratie-opties die door ntfy worden gebruikt.

Door deze code in je configuration.yaml te plaatsen, maak je in feite een nieuw shell-commando dat je kunt aanroepen in je Home Assistant automatiseringen, en die een POST-verzoek naar ntfy zal sturen met alle specificaties die je in de payload en headers hebt gedefinieerd. Zo kun je heel flexibel allerlei soorten meldingen vanuit Home Assistant sturen.

ntfy en Home Assistant in de Praktijk

Stel je wilt een automatische melding ontvangen voor de afvalinzameling in jouw stad, Nisse. Je kunt een Home Assistant automatisering maken met het volgende action deel:

action:
 - service: shell_command.ntfy
  data:
   topic: nisse_afval
   title: Afval melding
   message: "Afval morgen: {{states.sensor.afvalinfo_afval_voor_morgen.state}}"

Hierdoor krijg je een gepersonaliseerde melding die je eraan herinnert om je afval buiten te zetten.

Voordelen en Krachtige Functies

ntfy biedt een hele reeks voordelen en krachtige functies, zoals:

 • Cross-Platform: ntfy werkt naadloos op zowel iOS- als Android-apparaten, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot je meldingen.

 • Hoge Aanpasbaarheid: Dankzij het open-source karakter kun je ntfy naar wens aanpassen.

 • Prioriteit en Vertraging: Met ntfy kun je de prioriteit en vertraging van meldingen instellen, zodat je kunt bepalen hoe dringend of belangrijk een bericht is.

Toekomstige Toepassingen en Artikelen

In de komende artikelen ga ik dieper in op het gebruik van ntfy en Home Assistant voor het monitoren van energieprijzen. Je kunt automatische triggers instellen die je informeren wanneer de energieprijzen boven of onder een bepaald niveau komen, zodat je proactieve stappen kunt ondernemen.

Conclusie en Afsluiting

De combinatie van ntfy en Home Assistant biedt een ongekende flexibiliteit en controle over je meldingen. Of je nu een tech-savvy individu bent of iemand die gewoon zijn/

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!