Photo by Wance Paleri on Unsplash
Onlogischer nacht daltarief voor stroom
Maar is het wel zo onlogisch?
Vandaag op maandag 9 mei kwam Nu.nl met een artikel over het onlogischer worden van het daltarief : "Nachtelijk daltarief voor stroom wordt steeds onlogischer door zonne-energie".
Daarin stellen ze dat dat door de snelle groei van zonne-energie de prijs overdag steeds lager word, terwijl je 'vroeger' altijd in het dal een lager (daltarief) kreeg. Hierdoor wordt de stroom prijs steeds minder logisch. Daarnaast stelt Nu.nl dat op de groothandelsmarkt prijs van elektriciteit overdag al lager dan in de nacht, na een analyse van Nu.nl.
Nou, ik wist al een tijdje dat dit ging gebeuren.
Stroom Daltarief
In de jaren zestig is het daltarief ingevoerd om het elektriciteitsnet gelijkmatiger te belasten. Alle bedrijven en huishoudens in Nederland verbruikten in steeds meer stroom en dan met name (je raadt het al) overdag op werkdagen, en dus veel minder 's avonds en in het weekend.
De energieleveranciers hadden hierdoor een probleem, een elektriciteitscentrale kon je in die tijd niet zomaar even een standje hoger of lager worden zetten. Daarom hebben ze het daltarief bedacht, hierdoor hoopten de de energieleveranciers dat je overdag wat minder verbruikte en 's nachts wat meer. Veel mensen in die tijd zette 's avonds dan ook hun wasmachine aan. In de daluren lag de prijs van stroom lager dan het normaaltarief.
In de loop van de jaren zijn er steeds weer andere namen bedacht voor het dal en normaal tarief systeem (ook wel dubbeltarief genoemd). Tegenwoordig noemt men het nachttarief of laagtarief meestal daltarief. Wat vroeger dagtarief of piektarief heette, of laaguren werd genoemd, heet nu het normaaltarief. Ook de termen laagtarief en hoogtarief zijn vrij gebruikelijk om het verschil aan te duiden.
De tegenhanger van het dubbeltarief is het enkeltarief, waarbij er één prijs geldt per kWh, ongeacht wanneer je stroom verbruikt. Het enkeltarief is doorgaans iets lager dan het normaaltarief, maar hoger dan het daltarief.
Om dal / normaal tarieven te kunnen gebruiken had je wel een dubbele meter nodig. Die dus de normale en de dal tarieven apart van elkaar kon meten. Met een huidige slimme meter heb je dit niet meer nodig.
Daltarief overdag ipv 's Nachts nadeel
Zoals je al in mijn artikelen hebt kunnen lezen zal de stroom prijs overdag steeds vaker dalen tot onder 0 euro. Doordat er steeds meer zonnepanelen bij particulieren bijkomen en grote instellingen grote zonneparken en windparken neerzetten zal de prijs verder en verder gaan zakken.
En dat is natuurlijk mooi voor de personen zonder zonnepanelen die straks ook op een variabel contract zitten want die hebben overdag gratis ofwel bijna gratis stroom.
Helaas is er wel een groot nadeel aan gratis stroom overdag. Eigenlijk zelfs twee. Zonnepanelen leveren overdag niets extra's op en gaan je wellicht zelfs geld kosten en 's avonds en 's nachts wordt de stroom enorm duur!
Nachtstroom duur
We hebben in Nederland op dit moment nog 4 kolencentrales, 44 Aardgas centrales, 6 Afval-/biomassa verbrandingscentrales, 9 Biomassa centrales, 1 Hoogoven gas centrale, 4 steenkool (en biomassa) centrales, 5 waterkracht centrales en 1 Kerncentrale (bij mij om de hoek!). Er zijn nog meer centrales echter is dit rijtje alleen de elektriciteitscentrales of eenheden met een elektrisch vermogen van minimaal 1 MW.
Voor een lijst met centrales kan je kijken op Wikipedia.
70 centrales!! Ja echt! We hebben dus in Nederland 70 centrales die Nederland voorzien van stroom. Stroom voor particulieren en bedrijven.
Die 70 centrales kosten geld, ze zijn gebouwd (dus heb je afschrijving), er werken mensen (die willen loon), je hebt onderhoudt (prijs voor materialen), en je hebt vaak een constante aanvoer van een verbrandingseenheid (bij de kerncentrale is die iets minder constant).
Een centrale kost dus geld. Een bouw van een centrale kost al snel 30 miljoen euro. Harlingen krijgt in 2023 een van de grootste biomassacentrales (Waarom vraag ik me af!) van Nederland en die 30 miljoen investering wil iemand graag terug zien.
Ook heeft de regering het over de bouw van een nieuwe kerncentrale. Één 1600 MegaWatt kerncentrale kost tot 4,7 Miljard euro en duurt 6 tot 10 jaar om te bouwen. En ook die investering wil iemand graag terug zien.
En daar gaat de schoen wringen! Vandaag, 9 mei 2022 is er genoeg hernieuwbare energie geproduceerd om een gebied met 378.266 inwoners te voorzien van energie. Dit komt overeen met alle energieverbruik van de provincie Zeeland.
In 2021 zonne-energie met 26% gegroeid is ten opzichte van 2020! In 2022 zal dit alleen nog maar harder groeien gezien het feit dat er steeds meer mensen zonnepanelen aanschaffen ivm de energie stijgingen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne! (de zonnepanelen zijn letterlijk niet aan te slepen!)
In 2021 was ongeveer 33% van het elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare bronnen!
Begint het al te dagen? Juist! Als die dure energiecentrales overdag "uit" staan door dat er overdag steeds vaker voldoende stroom komt uit wind en zon energie dan wordt de stroomprijs 's avonds en 's nachts duurder.
VÉÉL duurder!
Want investeringen moeten zich terug betalen en dat kan alleen door een hogere energie prijs!
Gelukkig is er een oplossing! Kom ik in één van mijn volgende artikelen op terug.