Realtime stroomprijzen in Home Assistant:

Realtime stroomprijzen in Home Assistant:

Een Handleiding voor het gebruik van de ENTSO-e API via HACS en hass-entso-e

In één van mijn vorige blog posts heb ik het het gehad over het ophalen en visualiseren van gasprijzen in Home Assistant. In dit artikel wil ik het hebben over een soortgelijke integratie, maar dan voor stroomprijzen. De prijs van stroom fluctueert en om die realtime bij te houden, kunnen we gebruik maken van de ENTSO-e API in combinatie met de HACS add-on hass-entso-e. Laten we eens kijken hoe dit allemaal in zijn werk gaat!

Stap 1: Vraag een ENTSO-e Restful API-sleutel aan

Eerst en vooral heb je een ENTSO-e API-sleutel nodig. Om deze sleutel te verkrijgen, moet je je registreren op het Transparency Platform. Na registratie stuur je een e-mail naar transparantie@entsoe.eu met "Restful API access" als onderwerpregel. Vermeld in de e-mail het e-mailadres dat je gebruikt hebt tijdens de registratie.

Na goedkeuring krijg je een API-sleutel toegewezen aan je ENTSO-e account.

Stap 2: Voeg de hass-entso-e Toe via HACS

Als je HACS (Home Assistant Community Store) nog niet gebruikt, raad ik je aan om dat eerst te installeren. Hoe dat moet, kun je lezen in een van mijn andere blogartikelen.

Zoek in HACS naar "ENTSO-e" en voeg de "ENTSO-e Transparency Platform" integratie toe. Na het toevoegen van deze integratie, start je Home Assistant opnieuw.

Stap 3: Configureer de hass-entso-e Integratie

Nu ga je naar de instellingen van Home Assistant en voeg je de integratie toe. In de webinterface kun je je API-sleutel en het land invoeren. Na het invoeren van deze informatie worden de sensoren automatisch aan je systeem toegevoegd. Er is een optioneel veld voor een kostenmodificatorsjabloon. Deze laat ik leeg omdat ik de aanpassingen zelf doe via de configuration.yml file.

Stap 4: Wijzigingen aan de configuration.yml File

Het laatste deel van deze handleiding is gericht op het toevoegen van enkele regels code aan je configuration.yml file.

Voeg de volgende code toe onder input_number:

stroom_btw:
 name: stroom_btw
 initial: 1.21
 min: 0
 max: 100000  
stroom_energie_belasting:
 name: stroom_energie_belasting
 initial: 0.12599
 min: 0
 max: 100000  
stroom_energie_opslag:
 name: stroom_energie_opslag
 initial: 0.0175
 min: 0
 max: 100000

Deze code doet het volgende:

 • stroom_btw: Dit is voor de BTW op je elektriciteit, die initieel op (21%) 1.21 is ingesteld.

 • stroom_energie_belasting: Dit veld houdt rekening met de energiebelasting. De initiële waarde is ingesteld op 0.12599.

 • stroom_energie_opslag: Dit is voor de energieopslagkosten, met een initiële waarde van 0.0175. Kijk bij je eigen energie leverancier wat dit is.

Stap 5: Herstart Home Assistant

Nadat je deze wijzigingen hebt aangebracht, is het tijd om Home Assistant opnieuw te starten. Nu zou je de stroomprijzen in realtime moeten kunnen volgen!

Ik hoop dat deze handleiding nuttig was. De ENTSO-e API en hass-entso-e maken het eenvoudiger om bewust te zijn van je energieverbruik en kosten. Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je huis slimmer en duurzamer!

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!