Agile! Het is geweldig! Het gaat al je problemen in je bedrijf oplossen!nDevelopment gaat weer sneller, beter en er komen weer dingen af. Teams werkenngestructureerder en wedstrijden (genaamd sprints) zorgen dat de teams opnhoger niveau komen met nog meer omzet. Fouten maken mag en daar leer je alleennvan, en na iedere oplevering leer je weer van elkaar door uit te spreken watner fout ging.n

Agile is geweldig!

Maar niets is minder waar! Het werkt namelijk niet.

Agile en Scrum, ik doe het al een aantal jaar. Ik ben gecertificeerd ScrumnMaster, gecertificeerd Product Owner en Self-Made Agile Coach.

En overal waar ik over Agile praat, over wat ik gedaan heb en hoe ver ik benngekomen wordt ik als superheld binnengehaald!

En nu vertel ik je wat Agile echt is! Het is een vreselijk systeem dat hetnbedrijf op een gegeven moment stil zal leggen.

Pas op! Ik zeg niet dat verschillende onderdelen van Agile en/of Scrum nietngoed zijn. Maar het geheel is Killing voor je Business.

Duikboot model vs Sprints

Verschillende onderdelen van Agile en Scrum zijn best goed. We weten allemaalndat de Waterfall methode (3 maanden of langer ontwikkelen zonder te vragen of het goednis) niet goed is. Het (zoals ze het in Agile termen genoemd hebben) zogenaamdenduikboot model (na 3 maanden weer eens boven komen om boven de waterlinie tenkijken) levert natuurlijk niet op wat je wilt.

Daar hebben ze sprints voor uitgevonden. Oftewel, korte cycli van 2 tot 3nweken waarin je ontwikkelt, test, documenteert en oplevert. Ja dat werktnprima, maar het kan veel beter.

Doordat er ver vooraf door de Product Owner (PO) een backlog wordt gemaakt, waaruitnbrokstukken worden verkleint tot sprint passende onderdelen en het feit dat ernachteraf een review wordt gehouden, dwingt het de Developer om vooral nietnmeer te praten met de (wat ze noemen) stakeholder (oftewel de opdrachtgever).

Dus wordt er nog steeds 2 tot 3 weken tijd gestoken in iets wat denopdrachtgever misschien niet wil. Waarom wachten op een review? Nu denkt eennDeveloper vaak niet meer na en bouwt naar eigen inzicht.

De Sprint is heilig

Een sprint is een periode van 2 tot 3 weken waarin ongeveer in steen isngebeiteld wat de developers zullen bouwen.

Dat is natuurlijk prachtig dat je precies weet wat er de komende 2 wekenngedaan wordt, maar het team grijpt dit vaak ook aan om niks, maar dan ook echtnniks anders te doen dan wat in die sprint staat.

Joh, staat niet in de sprint. Vraag maar aan de PO of hij het op de backlognzet dan komt het waarschijnlijk in één van de komende sprints ooit nog welneens aan bod.

Natuurlijk hoort een sprint zo niet ingedeeld te zijn. Echter! Zodra ze tochnruimte laten voor iets wat tussendoor zou moeten gebeuren dan schermt het teamnzich er gelijk achter zodra hun eigen werk niet af komt…

Tja! De sprint is weer eens opengebroken door iemand dus daarom is ons werknniet af.

Wanneer het af is? Het is nooit af!

Vroeger had je waterfall. Dan werkte een team van developers aan een productnen na 3 maanden leverden ze het op.

Ik zeg niet dat dit een goede manier is, en okay het kwam niet altijd af. Maarnze leverden het tenminste op!

Tegenwoordig, wordt er met dikke duimen sprints opgezet waarin ze proberen omnwat werk te verzetten.

Het is nooit af, dat kan ook niet want het is Agile! Dus het blijft altijd innbeweging en er komt vaak iets tussendoor waardoor hun inzicht vernieuwd en hetnanders aangepakt moest worden.

We leren iedere sprint weer dus het kan beter!

Fouten maken mag

Kom op… we zijn volwassenen toch? Kinderen maken fouten, jij wordt betaald omngeen fouten te maken.

Tuurlijk kan iedereen een foutje maken. Maar gaan we nu echt zeggen tegennvolwassen professionals… Ja graag! Maak fouten! Dan leer je er van!

Tuurlijk in essentie is dat waar, maar nu wordt iedere fuck-up onder de Agile-nmind set gestoken en tja… hé! Fouten maken mag!!!

Oh jee… vergeten om dat document op te leveren? Fouten maken mag!

Een bug in het systeem waardoor de klant 2 weken niet kon bestellen… joh! Iknheb er van geleerd want fouten maken mag!

Op de live-omgeving per ongeluk de database gedropt! Maak je geen zorgen! Hetnwas een foutje en ik zal het nooit meer doen, want ik heb er van geleerd.

Ja zo ken ik er nog wel een paar!

Praten mag niet, dat doe je in de daily

Ik denk dat wanneer je een verdeeld team hebt over verschillende plekken inneen kantoor of verdeeld over een land of wereld deel dat een daily standupnecht wel helpt.

Maar teams die bij elkaar zitten doen dit ook. Die gaan dan krampachtig zittennte bedenken wat je gisteren voor de klant hebt gedaan (ze zaten naast je hé),nze bedenken wat ze vandaag gaan doen (ze zitten naast je hé) en ze gaannvertellen welk probleem ze hebben of denken te gaan hebben.

GAST! Je collega’s zitten naast je!

Als je een probleem hebt roep de gewoon ff in de groep dat je een probleemnhebt!

Als je met iets nieuws wilt beginnen roep gewoon ff dat je daar aan gaatnbeginnen!

Als je iets af hebt gerond, roep in de groep dat iemand het moet controleren!

Moet je daar echt iedere ochtend voor bij elkaar staan?

Meetings, zo veel meetings

Ik heb pas geleden uitgerekend dat wanneer je Agile bent of wordt dat je zo’nn60{f9ca5854a3960c2bc59c8358bead0d5a638281846cf7d370e9f599c02835d945} van je tijd bezig bent met het Agile zijn!

Daily standup, Reviews, Retrospectives, Chapter Dev’s meetings, TribalnMeetings, PO-PO overleg, Sprint planning, Transformatie team meetings, Disneynbrainstorm sessies moet ik nog even doorgaan?

Ja, je hoeft echt niet alles te volgen van wat Agile voorschrijft. Maar als ikndat niet doe… ben ik dan wel Agile?

En veel collega’s willen graag agile zijn of worden dus gaan naar de letternalles doen wat het voorschrijft.

Of medewerkers gaan het zelfs doen omdat ze gezegd is het te doen en andersnniet Agile zijn.

Erger nog, grote partijen zoals Prowareness schermen zich altijd achter hetnfeit dat wanneer Agile niet werkt je het niet goed hebt gedaan!

Dus…. ga je van meeting naar meeting

Agile werkt! Volgens bedrijven die het niet meer doen!

Agile werkt! Ja echt waar! Het was fantastisch! We hebben het van A tot Zngedaan. Scrum Masters aangenomen, een Transformatie team opgezet, Squads /nTeams of iets anders gemaakt waarin mensen werken.

Sprints opgezet, hele manifesto’s geschreven, meetings ingeschoten!!

Man man man wat een mooi avontuur was dat!! En het werkte super!

En daarom zijn we gestopt! We zijn verder gegaan, hebben de Scrum Masters ernuit gezet, het transformatie team gestopt, we hebben Coaches ingehuurt ennhebben de helft van de meetings geschrapt!

Het koste een berg geld! Maar Agile was geweldig! Moet je ook doen.

Spotify, ING, Rabobank, Barclays, Microsoft, Ericsson en vele andere bedrijvennhebben Agile ingezet om te verbeteren.

En één voor één komen ze er achter dat Agile niet echt werkt en dat het andersnmoet.

Agile werkt niet, en dat is JOU FOUT!

Als je er achter komt dat Agile niet werkt en dit gaat vertellen dan kom je ernsnel achter dat het jou fout is.

Want blijkbaar heb je het niet goed gedaan. Want Agile werkt namelijk altijd!

Althans dat willen bedrijven die jou precies kunnen vertellen hoe Agile werktn(of zou moeten werken) jou doen geloven.

Natuurlijk zeggen ze dat! Ze verkopen Agile… het “Wij van Wc-eend adviserennWc-eend” is hun manier om nog meer geld te verdienen met Agile!

Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend

Dat soort bedrijven verzinnen allerlei mooie stellingen, metingen,nbedrijfsladders, trainingen, coachingsessies om nog meer te verdienen aannAgile.

En werkt Agile niet… dan zal JIJ het wel verkeerd hebben gedaan.

Want AGILE, dat werkt gewoon!

Dit stuk is geschreven puur ter vermaak.

Ik hoop dat je begrijpt dat dit stuk is geschreven puur ter vermaak! Ik hebneen haat liefde verhouding met Agile en met bedrijven die het willens ennwetens proberen door te voeren. Agile als Doel! Dat werkt dus niet! Agile zijnnis iets anders dan alles maar te doen zoals agile “voorschrijft”. Agile zijnnis een gevoel, een mindset, het moet zo onbewust gaan als ademhalen en zonsimpel zijn als met mes en vork eten.

www.dilbert.com