Je bent fanatiek sporter en probeert zo gezond mogelijk te leven. Je let op wat je eet, en eet daarbij veel fruit, groenten en andere gezonde dingen.

Om net dat beetje aanvulling te krijgen na het sporten neem je een lekkere choco (of andere smaak) Whey shake. En net na een wedstrijd of obstacle run neem je even zo’n gezonde PowerBar met extra proteïnen.

Die zijn allemaal gemaakt voor sporters en heel gezond! Toch?

Okay… wake up call!

Heb je ooit wel eens gekeken wat er achter op een Whey pot of PowerBar staat? Nope? Daar staan de ingrediënten en ik ben me helemaal kapot geschrokken!

Whey producten of Powerbars en andere zogenaamde gezonde voedingsupplementen voor sporters worden, wat logisch is, met zo min mogelijk suikers gemaakt. Want, jij wilt natuurlijk wel eiwitten of proteïnen binnen krijgen met een lekkere smaak maar zonder al te veel slechte calorieën.

Om het toch zoet te laten smaken, vervangen deze fabrikanten met zogenaamde “gezonde” door europa goedgekeurde additieven (toevoegingen) ook wel E-nummers genoemd.

Ik zou zeggen kijk even op de achterkant van de powerbar die je nu zit te eten, of op de pot Whey waar mee je nu je shake zit te maken. Staat er één van de volgende woorden op? Sucralose, Saccharine, Aspartaam? (Glucose / Fructose stroop is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar wil je liever ook niet!)

Zit één van de woorden in de ingrediënten lijst? Ik zou zeggen gooi het direct weg!!!

Lees hieronder per ingredient wat het met je doet!

Sucralose

E955, ook wel Sucralose, is een slecht e-nummer. Het is een synthetisch zoetmiddel dat met chloor behandelde sacharose is gemaakt is schadelijk voor het immuunsysteem. Ook kan het organen (vooral nieren en de lever) aantasten en kan het schadelijk zijn voor de hersenen.

Echt vermijden.

Saccharine

E954, ook wel Sacharine, is een slecht e-nummer. Het is een zoetmiddel dat een bittere smaak heeft en is zeer waarschijnlijk kankerverwekkend zijn. Ook zou het risico op allergieën toenemen.

Echt vermijden!!

Aspartaam

E951, ook wel Aspartaam, is een slecht e-nummer. Het is een synthetische zoetstof en is zeer schadelijk voor de gezondheid. Het zou kankerverwekkend zijn en veel lichamelijke klachten veroorzaken. Het kan 92 verschillende ziekteverschijnselen veroorzaken. Dit additief had nooit toegestaan mogen worden.

Echt vermijden!!

Er zijn gelukkig alternatieven…. fabrikanten die het wel hebben begrepen! Die gebruiken bijvoorbeeld het zoetmiddel Stevia (of Steviolglycosiden) in hun producten. Zoals verschillende producten van myprotein.com.

Whey producten met Stevia van MyProtein. (let op niet alle smaken zijn met stevia)

MYBAR ZERO, BOX Geheel Suikervrij van MyProtein.

Dit zijn maar een paar producten waar stevia in zit. Als je goed zoekt bij myprotein.com kan je er best veel vinden zonder Sucralose, Saccharine, Aspartaam.

Dus wil je echt gezond? Mijd dan producten met Sucralose, Saccharine, Aspartaam!!

En oh ja… ik geeft mijn kinderen bij het eten yoghurt drink van topvit! En wat denk je dat daar in zit? (zie foto bovenaan!!)