Terugleververgoeding voor energie van zonnepanelen

Terugleververgoeding voor energie van zonnepanelen

Levert dat eigenlijk wat op?

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om zonnepanelen te installeren op het eigen dak. Dit komt voornamelijk door de dalende kosten van zonnepanelen en de groeiende interesse in het produceren van duurzame energie. Een belangrijk voordeel van zonnepanelen is dat ze energie opwekken wanneer het zonnig is, wat vaak samenvalt met momenten waarop veel elektriciteit wordt verbruikt, zoals in de zomer.

Een van de voordelen van zonnepanelen is de terugleververgoeding. Dit is een vergoeding die u krijgt voor het terugleveren van de energie die uw zonnepanelen opwekken maar niet gebruiken. Als u bijvoorbeeld meer energie opwekt dan u verbruikt, dan kunt u deze energie terugleveren aan het elektriciteitsnet en hier een vergoeding voor ontvangen. Deze vergoeding is afhankelijk van de hoeveelheid energie die u teruglevert en de tarieven die gelden voor het terugleveren van energie.

Er zijn twee manieren waarop u de terugleververgoeding kunt ontvangen. De eerste is door gebruik te maken van een netverbruikscontract. Hierbij koopt u elektriciteit in wanneer u het nodig hebt en levert u overtollige energie terug aan het net. U ontvangt dan een vergoeding voor de energie die u teruglevert, afhankelijk van de tarieven die gelden.

De tweede manier om de terugleververgoeding te ontvangen is door gebruik te maken van een zelfleveringscontract. Hierbij bent u zelf verantwoordelijk voor het opwekken, opslaan en gebruiken van uw eigen energie. U kunt bijvoorbeeld een elektrische auto of een thuisbatterij gebruiken om de overtollige energie op te slaan. U ontvangt dan een vergoeding voor elke kWh die u teruglevert aan het net.

Het is belangrijk om te onthouden dat de terugleververgoeding alleen geldt voor de energie die u teruglevert aan het net. Als u bijvoorbeeld de overtollige energie opslaat in een thuisbatterij of gebruikt voor het opladen van een elektrische auto, dan ontvangt u geen vergoeding voor deze energie.

Al met al is de terugleververgoeding een goede manier om de rendabiliteit van uw zonnepanelen.

Heb je interesse in energieprijzen, wil je geen uur prijs missen van stroom en dagprijs van gas? Volg de prijzen op Twitter, Mastodon, Facebook of maak een account op de Telegram Bot en beheer je meldingen.

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!