En dit alles in mijn nieuwe huis wel te verstaan. Ik wilde in alle hoeken van mijn huis zowel goed internet via UTP en via WIFI. Dit artikel gaat over hoe ik het heb aangepakt om dit te bewerkstelligen.

Het belangrijkste waardoor ik dit eindelijk goed kon doen is omdat het huis redelijk ver gestript moest worden. Het huis op zich is een prima huis maar om het ons huis te maken moest er nogal veel gebeuren. Dus voordat we de boel gingen stucen, afsmeren, recht trekken, spackspuiten en verven had ik eerst op de planning “Internet” staan.

Ubiquiti vast netwerk met CAT6A kabels

Omdat alles open lag was het meest belangrijke om eerst goede kabels te trekken. En dan geen Cat5 kabels van de lidle maar echt goede op de toekomst voorbereide kabels. CAT6A S/FTP kabels van 100% koper. Deze S/FTP internetkabel bestaat uit vlechtwerk kabel met afscherming met folie op de aderparen en folie afscherming rondom het geheel. Geloof me deze kabels zijn niet goedkoop. Maar met de 100% koper heb je de maximale doorvoersnelheid te pakken en het maakt niet uit waar je de kabels legt (al is het naast een sterkstroom kabel) je sluit eigenlijk iedere vorm van interferentie uit.

Een goede vriend van me zei: “Je bent gek geworden! Deze kabels zijn top professionele kabels, de snelheid die deze kabels aankunnen ga je toch nooit halen in je huis.”.

Mag ik u er even op wijzen dat vrienden van mij in 1990 ook zeiden dat ik mijn Seagate 20 MB HDD van mijn nieuw gekochte PC over de top was en ook nooit vol zou krijgen. I rest my case!

Dus, als je toch aan de slag gaat met je netwerk, kijk naar de toekomst en zorg voor spullen die voldoende snelheid aankunnen. Geloof me, kinderen die de hele tijd zeuren dat ze niet voldoende ping hebben voor Fortnite is geen pretje!

Het trekken van kabels ging overigens niet altijd helemaal goed helaas. Zo trok ik boven het plafond een buis af. En rolde de kabel zich netjes op boven op mijn plafond zonder ook maar een millimeter verder te komen.

Een goede tangen zijn een must! Je moet nogal wat kabels knippen, strippen en steken dus zorg dat je niet met een schaar of zakmes staat te hannesen koop goed spul! Dat scheelt je heel veel tijd en vooral frustratie.

Toen de kabels eenmaal lagen kon ik ze afmonteren. In sommige gevallen in een wandcontactdoos (inbouw en opbouw) in andere gevallen met een RJ45 connector en in veel gevallen in een patch panel.

Netwerk in twee patch panels

Ik had twee patch panels. 1 in mijn meter kast en 1 op de 2e verdieping in mijn huis. Vanaf de meterkast kon ik dan naar diverse plaatsen op de 1e verdieping connecties leggen en vanaf mijn patchpanel boven kon ik dan weer verder de 2e verdieping voorzien van netwerk.

Patch panel

Nu denk je, ja… maar waarom heb je dat niet allemaal met Wifi Punten gedaan. Dat is toch veel makkelijker. Ja klopt, maar hou er rekening mee dat je bedrade netwerk altijd stabieler zal zijn dan je wifi netwerk. Hoe goed je Wifi Netwerk ook is. En mijn bedrade netwerk was dan ook weer de basis om een goed Wifi netwerk te leggen.

Het patch panel in mijn meterkast wilde ik niet zomaar aan de wand hangen, ik wilde dat netjes bij mijn switch, raspberry en stroom voorziening in 1 kastje hebben dus heb ik in mijn meterkast een 10″ Patch cabinet gehangen waar ik netjes alles in kwijt kon. Tja… ik had liever een 19″ full rack gehad, maar helaas kon ik geen plek verzinnen waar mijn vrouw ook mee akkoord zou gaan. Dus werd het een (volgens haar) klein schattig kastje in de meterkast.

10 inch patch kast

Bij de patchpanels, dus zowel in de meterkast als op de 1e verdieping plaatste ik een Unify POE 8 port switch . Deze switch heeft 4 normale poorten en 4 POE poorten waarmee ik bijvoorbeeld een wifi punt van stroom kan voor zien. Ubiquiti heeft Power over Ethernet Wifi punten maar ook 4 poort switches die dus via POE worden voorzien van stroom.

Beginnend in de meterkast gaan daar 2 kabels naar de eerste verdieping (1 op reserve) en 1 kabel naar een kantoortje op de eerste verdieping. Ik had meer kabels willen trekken op de eerste verdieping, maar omdat ik geen kabels getrokken kreeg door de installatie buizen die in de muren en plaffonds zaten kon ik helaas maar 1 punt aansluiten.

Helaas boven het plafond ging het niet

Ubiquiti Unify switches

De kabel naar het kantoor heb ik voorzien van een Unify POE 8 port switch waarop ik via een POE aansluiting een UAP-AC-Pro Wifi access point op aan kon sluiten die in het midden van de aansluitende woonkamer kon hangen. En via POE een Unify POE powered 4 port switch die ik via een kabel onder de TV kon aansluiten om zo de TV, SONOS en XBox aan te kunnen sluiten op het netwerk.

Verder naar de eerste verdieping waar ik via het patch paneel en de Unify POE 8 port switch 3 CAT6a kabels heb getrokken naar zolder. Één om mijn SMA zonnepaneel omvormer op aan te sluiten. Één POE kabel om buiten net onder de dakgoot een Unify UAP-AC-M Wifi access point aan te sluiten (daarover straks meer) en 1 POE kabel om in 1 van de slaapkamers (via het plafond) een Unify POE powered 4 port switch aan te sluiten.

Daarnaast heb ik nog een POE kabel getrokken naar een naastgelegen slaapkamer om daar ook een Unify POE powered 4 port switch aan te sluiten. Beide Unify POE powered 4 port switches zijn voor de kinderen die dus 3 poorten hebben om hun laptop, spelcomputer enz. aan te kunnen sluiten.

Ubiquiti Wifi punten

Om ook internet buiten te hebben en bij de stallen waar onze paarden staan (waarbij ik zo’n 60 meter moest overbruggen) heb ik gebruik gemaakt van 2 Unify UAP-AC-M Wifi access points. Één access point hing dus al onder de dakgoot op zolder de andere heb ik aangesloten via een POE stroom adapter net buiten de stal. De 60 meter overbruggen met internet gaat goed. Er hangt een Ezviz camera in de stal die, wanneer nodig, realtime 720HD beeld materiaal kan tonen. Verder voordeel is dat ik nu ook achter in de wei internet heb. Niet veel maar het is er.

Wifi bij de stallen

Om het geheel te monitoren, en geloof me dat wil je, heb ik een Raspberry PI 3B+ in mijn meterkast staan met daarop UniFi Controller draaien. Via deze controller kan je je netwerk in de gaten houden, je switches en wifi punten updaten en kijken hoe je netwerk presteert.

Ik zal binnenkort een stukje schrijven over hoe je de UniFi controller op je Raspberry installeert en kan updaten.

Ubiquiti Unify netwerk en wifi lijst

Wat heb ik gebruikt voor mijn Ubiquiti and unifi setup(let op: linkjes zijn affilate links naar Amazon):

AantalProductprijs
100CAT6A UTP kabel€ 111,31 p/100meter
20CAT6A RJ45 Connectors€ 35,99 p/10stuk
4CAT6A keystones€ 3,55 p/stuk
1LSA Punch Down Tool€ 9,79 p/stuk
1Professionele universele kabelstripper€ 11,24 p/stuk
28 port patch panels€ 32,34 p/stuk
110 inch patch cabinet€ 64,47 p/stuk
1CAT6A in wall outlet€ 14,83 p/2stuks
2CAT6A on wall mount outlet€ 17,99 p/2stuk
   
2Ubiquiti US-8-60W Unifi Switch, 8-Poorts€ 104,90 1/stuk
3Ubiquiti Unifi POE powered 4 port switch€ 179,32 3/stuk
1Ubiquiti Unifi UAP-AC-Pro Wifi access point€ 128,90 p/stuk
2Ubiquiti UniFi UAP-AC-M Wireless Access Point€ 82,05 p/stuk
1Ubiquiti Unifi EdgeRouter X€ 47,35 p/stuk
   
1Raspberry PI 3B+€ 67,14 p/stuk

Ben ik nu tevreden? Nou nee, Ik denk dat ik voor zo’n 80% blij ben met mijn nieuwe netwerk, maar ik heb gemerkt dat ik toch nog in delen van het huis slecht tot geen Wifi ontvangst heb. Ik had gehoopt dat ik met 1 punt in het huis voldoende wifi overal had, maar het huis heeft zeer dikke vloeren en dubbel-steens muren (ja binnen in huis). En dat vindt wifi niet zo leuk.

Het idee wat ik heb is dat ik op zolder op de twee buitenste punten van het schuine dak nog 2 PEO Unify UAP-AC-Pro Wifi access point punten plaats die naar beneden stralen. Zo hoop ik op zolder en de kamers er onder beter wifi te krijgen. Ik moet wel weer 2 kabels trekken van zolder naar mijn patch panel op de 2e verdieping, en ik weet uit ervaring dat dit niet simpel is. Ik hou jullie op de hoogte.