Waarom Google de kapper, je was, de boodschappen en de kinderopvang regelt.

Google en menig ander groot Amerikaans IT bedrijf doet veel voor hun medewerkers. Niet alleen zorgen ze dat ze in een werkomgeving zitten waarbij ze zich helemaal op hun gemak voelen ([Breng de productiviteit omhoog met creatieve werkplekken](vandersluijs.nl/2013/06/breng-de-productivi.. "Breng de productiviteit omhoog met creatieve werkplekken")) maar ze gaan nog verder!

Dit soort bedrijven regelt namelijk bijna alles voor de medewerker!

Tijdens de gehele werkdag is een medewerker nogal met wat zaken bezig. Niet alleen met het werk dat hij moet afmaken maar ook privé zaken.

En of een medewerker er nu echt mee bezig is, “bellend naar de garage of de auto al klaar is”, of er over aan het nadenken is: “wat zal ik vanavond eens eten?”, een medewerker maakt zich een paar keer tot heel veel keer per dag zorgen en druk over zaken die dus niets met het werk te maken hebben.

En een bedrijf zoals Google wil dat niet. Het is niet zo dat dit niet mag, maar Google heeft liever dat je de tijd dat je je zorgen maakt over de afspraak bij de kapper of wat je vanavond moet eten, stopt in je werk.

Des te meer een medewerker zich kan focussen op wat ECHT belangrijk is voor zijn werk des te beter zal zijn werk worden! En daarnaast kan een medewerker ook meer tijd op zijn werk doorbrengen en zal hij eerder geneigd zijn langer te blijven (gemiddeld tot wel 11 uur). Daarnaast heeft een medewerker dan meer aan zijn vrije tijd, omdat veel zaken voor hem al door de week geregeld is onder zijn werktijd (zoals de was, de kapper enz).

Ik zelf zit best nog wel eens wat te sleutelen aan programmatuur. En hoewel ik me best lang kan concentreren lukt dat me niet op dagen dat ik privé ook veel te regelen heb. Of het nu de kapper regelen is, of dat ik nog boodschappen moet doen, of dat mijn auto bij de garage staat en wat het zou gaan kosten, dat mijn schouders pijn doen en dat ik wel een massage kan gebruiken. Allemaal zaken waar ik eigenlijk niet aan zou moeten hoeven denken tijdens mijn werk.

En Google (en veel andere IT bedrijven) hebben daarop de oplossing gevonden!

Moet je naar de kapper? nEr zijn bij bedrijven die diverse kappers in dienst hebben waar je heen kan, zonder dat je een afspraak hoeft te maken kan je daar je haar laten knippen.

Zit je met je vuile was in je maag? nGoogle heeft een was dienst, waar je gewoon je was afgooien en ’s avonds kan afhalen.

Nooit tijd om te ontbijten omdat je ’s morgens eigenlijk te veel snoozt! nDan ontbijt je toch gewoon op je werk, diverse bedrijven hebben niet alleen een mogelijkheid tot ontbijten, maar ook lunch en diner kan je gewoon regelen op kantoor door bij één van de vele bedrijfsrestaurants gratis te gaan eten!

Geen idee wat je vanavond moet eten? nNogmaals ga lekker eten in één van de vele gratis restaurants! En vaak gezonde gevarieerde zaken! Frisdrank is overigens ook overal gratis te krijgen!

Kinderen naar de oppas, ’s morgens omrijden naar de opvang hoeft niet meer! nDiverse bedrijven hebben de beste kinderopvang! Gewoon op je werk! Dus in de buurt, kan je zo naartoe lopen vanaf je werkplek.

Garage service, massages, interne bedrijfsfitness, zwembaden, sauna’s, honden uitlaat service, huis schoonmaak service, leen fietsen, afdelingssecretaresses, kado’s voor verjaardagen regelen, je kan het zo gek niet bedenken, maar als het bedrijf denkt dat je er baat bij hebt zodat je beter je werk kan doen dan regelen ze het voor je.

En ik kan dat alleen maar onderschrijven dat dit goed is. Ik zelf heb een vaste werkdag van 9 uur en een kwartier. En vaak zit ik langer op het werk. Toch denk ik wel eens dat een hoop geregeld zou kunnen worden waarbij ik, met minimale inspanning vanuit de baas, beter mijn werk zou kunnen doen.

Casus 1. nNeem een verjaardag. Oh ja… ik moet taart regelen. Hoeveel taart heb ik nodig… hier zitten er 5, de kamer er naast zitten er 4 boven zitten er…. dus dat is zoveel punten taart… en wat zal ik nemen… mokka? (hoeveel tijd denk je dat dit kost?) En dan heb ik ze nog niet eens bestelt.

Casus 2. nOh mijn collega is vader geworden, ja moeten we iets regelen met de afdeling. Jongens hoeveel geld willen we uitgeven (plots 10 man van zijn werk!) Zullen we dit kopen? Of dat? nee wat dan? Met een kaart er bij? (Zelfde probleem voor een trouwerij / jubileum enz.)

Dit zijn twee hele kleine voorbeelden waarbij een secretaresse heel goed zou kunnen helpen. Één kort mailtje in beide gevallen naar de secretaresse en verder hoef je niets te regelen. Zij weet hoeveel mensen er aanwezig zijn om voldoende taart te kopen. Zij kan cadeaus regelen voor nieuwe papa’s en mama’s of pas gehuwden. En ik, ik kan gewoon door met het managen van mijn teams, of het programmeren aan wat geniale code 🙂

Dat commerciële bedrijven in Nederland hier nog niet aan meedoen is misschien omdat deze gedachte van werken nog niet is doorgedrongen. Maar ik denk dat ieder bedrijf boven de 50 man dit al (zij het in het klein) zou moeten gaan doen.

Wat ik echt niet begrijp is dat detacheringsbureaus dit soort zaken niet ook regelen voor hun medewerkers.

Bij een detacheringsbureau moet het gaan om het maken van de meeste uurtje-factuurtje uren toch? Dus des te langer een ingehuurde op zijn plek zit bij de klant, des te meer uren de detacheerder kan factureren.

Ooit werkte ik voor een detacheringsclub in Bergen op Zoom en als mijn lease auto naar de garage moest dan moest ik dit zelf regelen en zorgen dat de auto in de garage kwam (wat dus al extra tijd koste). Echter kreeg ik geen leen auto mee om door te kunnen rijden naar de klant, want mijn baas vond dit te duur.

Hij vergat echter wel even dat ik dus zo’n 2 tot 3 uur in de garage niets zat te doen, te wachten op mijn auto terwijl ik waarschijnlijk zo’n 200 tot 250 euro voor hem had kunnen verdienen. Ik denk dat de huur van de leen auto, zeg 100 euro, hem toch mooi even 150 euro extra had kunnen opleveren.

Bij Google en andere bedrijven werkt het. Medewerkers geven aan dat ze een stuk relaxter achter hun bureau zitten. Daarnaast werken ze en zeggen beter hun werk kunnen doen doordat ze zich nergens meer zorgen over hoeven te maken.

Ik zelf er van overtuigt dat wanneer bedrijven dit ook gaan doen in Nederland dat het resultaat er naar zal zijn! Blije relaxte medewerkers betekent meer en beter resultaat!

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!