Zet je zonnepanelen maar uit!

De negatieve energieprijzen komen er aan.

Energieprijzen zijn altijd in beweging en het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst in petto heeft. En als je de kenners vraagt of de energie prijzen zullen zakken dan zal het antwoord op deze vraag vaak een volmondig "nee" zijn. De energieprijzen zullen alleen maar duurder worden.

Maar is dat wel zo?

Energie prijzen zakken wel

Elektriciteit opwekken is duur omdat er veel investeringen nodig zijn voordat de eerste kilowattuur stroom wordt geproduceerd. De kosten omvatten de bouw en installatie van elektriciteitscentrales, hoogspanningslijnen en onderstations.

Ook de prijs waartegen energieleveranciers elektriciteit van opwekkers kopen, draagt bij aan hoe duur het is om elektriciteit op te wekken. Deze prijs varieert tussen landen en regio's, omdat deze afhankelijk is van factoren zoals vraag en aanbod van energie in elk gebied, brandstofkosten, belastingen en andere regelgeving.

Daarnaast wordt veel stroom opgewekt met gas en zoals je weet is gaat de gasprijs door het dak waardoor de prijs van stroom ook automatisch hoger wordt.

Feit is echter dat naast dat energie prijzen stijgen ze steeds vaker ook negatief zijn.

Vaste of Vast variabel contractant merkt hier weinig van

De meeste mensen hebben een vast of zogenaamd vast-variabel contract. Bij een vast contract spreek je voor een jaar (1,2 of 3 jaar) een vast tarief af en bij een vast-variabel spreek je een maand, 3 maand of 6 maand tarief.

In dat geval betaal je vaak een wat hoger vast tarief per kWh of kuub gas en stijgt de prijs bij een vast-variabel contract mee met de energieprijzen die dan dus per maand, of max half jaar vast liggen.

In deze gevallen betaal je dus dag en nacht het zelfde vaste en dus hoge tarief.

In geval van een echt variabel contract ligt dit anders. Bij een echt variabel contract verandert de energieprijs per uur. Deze liggen wel een dag van te voren vast maar het kan dus heel goed zijn dat om 6 uur 's morgens de energieprijs op 30 cent ligt en 's middags rond 12 uur op 21 cent.

Door overschot aan zon en wind energie min prijs

Zonne- en windenergie zijn twee hernieuwbare energiebronnen die al eeuwenlang worden gebruikt. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat zonne-energie van de zon komt, terwijl windenergie wordt opgewekt door de wind.

Het is de omzetting van zonlicht in elektriciteit en de omzetting van wind in elektriciteit.

Zonnepanelen zijn gemaakt van halfgeleiders die zonne-energie omzetten in gelijkstroom (DC) elektriciteit door zonlicht te absorberen.

Windmolens gebruiken de kinetische energie van de wind om mechanische energie op te wekken, die vervolgens wordt omgezet in elektrische energie.

Doordat de regering al jarenlang subsidies geeft aan wind- en zonneparken en omdat u als consument ook BTW terug gave krijgt op uw zonnepanelen is de afgelopen jaren het aanbod van stroom via zon en wind enorm toegenomen.

Doordat dit aanbod steeds groter en groter wordt drukt dit de energie prijs. De energie prijs wordt hierdoor dus weer lager, zo laag zelfs dat op sommige zeer zonnige dagen wanneer er ook nog eens veel wind staat en daarnaast het energie verbruik in Nederland erg laag is de prijs onder de 0 euro duikt.

Nu al duikt de energieprijs regelmatig onder 0 euro

Op dit moment komt het al regelmatig voor dat in het weekend tussen 11 uur 's morgens en 2 uur 's middags de prijs 0 euro of lager is. En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Zet je zonnepanelen maar uit

Als je net zoals ik op een echt variabel contract zit dan kan je dus steeds vaker gratis of zelfs betaald stroom afnemen. Dat is natuurlijk geweldig om je auto op te laden en 'gratis' was te draaien.

Maar er zit ook een negatieve kant aan de negatieve prijs. Namelijk wanneer je zonnepanelen hebt.

Op de momenten dat de prijs 0 of lager is dan 0 euro dan is het vaak ook enorm zonnig. En waar houden jij en je zonnepanelen van? Inderdaad zon!

Kijk die panelen is lekker draaien denk je dan wanneer de zon lekker staat te branden. Maar wanneer de prijs 0 is of onder de 0 euro komt, dus negatief dan ga jij betalen voor iedere geleverde kWh!

Ja, je leest het goed!! Je gaat geld betalen voor de opbrengst van je panelen!!

Hoe zit dat?

Wanneer de energie prijs onder de 0 euro komt is er zo'n groot overschot dat de energieleveranciers het niet kwijt kunnen. Dit wordt vooraf (meestal 1 dag) van te voren al berekent. Door diverse zon en wind modellen los te laten op alle geregistreerde wind en zon parken (en natuurlijk de klein zakelijk en consument zonnepanelen) kan er een berekening gedaan worden hoeveel de opbrengst kan zijn.

De afname gegevens heeft men ook dus de berekening hiermee is vrij eenvoudig.

Wanneer er bijvoorbeeld 10kWh opbrengst is en er wordt in die periode altijd maar 8 kWh afgenomen heb je dus een overschot van 2 :-) Maar dan in het gigagroot natuurlijk

Dat drukt de prijs naar 0 of zelfs naar een negatief bedrag.

En nu de berekening met je zonnepanelen.

Stel je hebt 21 zonnepanelen (zoals ik) van 340Wp opbrengt. Dan de de berekening als volgt wanneer je een optimale zon inval hebt.

21 x 340Wp = 7.140Wp Er is nooit 100% dekking dus we nemen daarvan even 85%

Dan heb je per uur een opbrengst van 7.140wp x 0,85 = 6.069Wp

Oftewel zo'n 6kWh.

Nou top! Ja behalve wanneer er dus een negatieve prijs is.

Want dan gaat de berekening als volgt verder:

6kWh x -10 = -60 cent**!

Is de prijs 3 uur negatief, dan BETAAL je dus 1 EURO 80 aan de energie leverancier.

Nou is dat voor 1 dag voor een paar uurtjes niet zo heel erg, maar geloof mij de aantal dagen per week zullen er meer en meer worden en het aantal uur per dag ook.

Dus dan is er maar 1 ding dat je kan doen. Zonnepanelen uit tijdens negatieve prijzen en gratis of betaald stroom gebruiken het net.

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!