5 tips voor een variabel energie contract

Geld verdienen met stroom prijzen per uur

Een variabel energiecontract is een type elektriciteits- of gascontract dat de klant de mogelijkheid biedt om te kiezen uit verschillende energieprijzen.

De voordelen van variabele energiecontracten zijn dat u geld kunt besparen door een goedkoper abonnement te kiezen voor periodes waarin uw verbruik laag is, en u kunt dit ook compenseren met duurdere abonnementen wanneer uw verbruik hoog is.

Althans dat is Variabel oude stijl!

Variabel energie contract

Het variabele contract waar veel Nederlanders naar zijn over gestapt, of naar hebben moeten overstappen de afgelopen maanden, is het variabele contract "oude" stijl.

Een variabel energiecontract is een prima manier voor huiseigenaren om te besparen op hun energiekosten.

De prijs is alleen anders per maand (of per 3 tot 6 maanden) waardoor je toch een soort van vaste prijs hebt van maand tot maand voor de energie prijzen.

Wanneer je een 'standaard' variabel energiecontract wil afsluiten dan hou dan deze 4 tips even bij de hand.:

  • Vergelijk de prijzen van verschillende leveranciers in uw regio en kijk welke de beste tarieven biedt.
  • Zoek uit wat voor soort contract je wilt - vast of variabel, en hoe lang je wilt dat het duurt.
  • Bedenk of je nieuwe toestellen moet kopen voordat je een variabel energiecontract afsluit.
  • Vraag bij het plaatsen van zonnepanelen altijd na of uw leverancier kortingen geeft op het gebruik van zonne-energie.

Vaak zijn deze "variabele" prijzen wel hoger dan een vast contract en ze zijn veel hoger voor wanneer je echt variabel gaat.

Echt variabel energie contract

Echt variabel is dan ook echt Variabel. De prijzen veranderden per uur. Dat betekent dat je ofwel een stuk goedkoper kan uit zijn wanneer je goed op de prijzen let, of een stuk duurder wanneer je op de verkeerde momenten je auto oplaadt.

Variabele prijzen

Je betaalt dan vaak de dynamische inkoopprijs. Je koopt eigenlijk energie in op de groothandelsmarkt voor dezelfde prijs als de grote energieleveranciers. Die prijs verandert elk uur voor stroom en iedere dag voor gas.

De prijzen zijn een dag van de voren (vanaf 15u) in te zien voor de komende dag. Je kan dan dus ook je dag indelen op het energie verbruik.

5 Tips bij een echt variabel contract.

Als je zo'n echt variabel contract afsluit en goedkoper uit wilt zijn dan is het handig om je daar op in te stellen.

Hier 5 tips die je kan gebruiken bij een variabel energie contract. Het maakt niet uit of je al zo'n contract hebt of over een aantal dagen of weken.

Tip 1: Winter spaarpotje

Maak een spaarpotje aan bij je bank om zelf te "sparen" voor de winter. In de zomer zal je waarschijnlijk zowel minder gas als minder stroom verbruiken. In de zomer, met warme lange dagen voor de deur, zal zowel je gas als je elektriciteit verbruik vele malen lager zijn dan in de winter.

Zorg dat je maandelijks een bedrag in een spaarpot doet om de winter, waarbij je je meer verbruikt en je rekeningen dus ook hoger zijn, te kunnen overbruggen.

Als je zonnepanelen hebt is de kans groot dat je zelfs een bedrag terug krijgt van de energie maatschappij. Stop dat geld ook in de spaarpot! Zo kom je eenvoudig de winter door.

Tip 2: Pas je huishouden aan op goedkope tijdstippen.

De energieprijs fluctueert nogal. 's Morgens tussen 6 en 10 uur is hij vaak hoog, net zoals tussen 's avonds 20:00 tot 23:00 en daar tussen kan het laag zijn. Gooi dus niet zomaar je wasmachine of droger aan maar kijk wanneer de prijzen laag zijn. Dat geldt overigens ook voor stofzuigen, je auto laden, en andere zaken die een hoog energie verbruik hebben.

Moet je je koelkast of vriezer schoonmaken doe dat op het moment dat de energieprijs het laagste is.

Beter nog, als het nu niet nodig is om te doen, maar het kan wachten tot het weekend, doe het dan. In het weekend is tussen 12:00 en 14:00 vaak extreem laag of krijg je zelfs betaald wanneer je stroom verbruikt.

Pas je huishouden dus aan op de goedkope tijden.

Tip 3: schakel apparatuur echt uit.

Ik kwam er achter dat mijn TV mediabox zo'n 3 watt per uur verbruikt. 3 watt, in standby mode. Dus dat ding verbrand dag en nacht minimaal 3 watt per uur (3,5 watt wanneer ik tv kijk) terwijl niemand 's nachts TV kijkt. En dat is zonde. Koop dus schakelklokken waarmee je dat soort apparaten uit zet.

Spelcomputers, TV's, Printers, Modems, routers, switches, Soundbars, Laptops/PC's of het nou aan staat of niet, vaak gebruiken deze toch relatief veel stroom (mede ook in standby mode) wanneer je ze niet gebruikt.

Je kan ook schakelklokken kopen die direct laten zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Deze zijn extra handig om inzicht te krijgen in hoeveel een apparaat verbruikt.

Dit is overigens een goeie tip voor iedereen, of je nu wel of niet een variable contract hebt.

Tip 4: doe het niet als je een stress kip bent.

Als je niet houdt van veranderingen, of je wordt al zenuwachtig wanneer je hoort dat de benzine prijs dan weer boven en dan weer onder de 2 euro is, neem dan geen variabel contract.

Prijzen zijn van uur tot uur anders. Betaal je het ene uur 10 cent voor een kWh dan kan het uur er na de prijs wel eens 26 cent zijn.

Per dag staan deze prijzen vast en je krijgt dus een dag van te voren (om 15u) de prijzen van de dag er op, maar je hebt dus van uur tot uur een andere prijs.

Is dat niet echt jou ding, doe het dan niet. Neem gewoon weer een vast contract voor 1 jaar, dan hoef je je daar niet druk om te maken.

Hou je wel van een beetje avontuur, wil je beter kijken en acteren op energie verbruik en de prijs ervan ga dan voor een variabel contract. Je kan er iedere maand weer vanaf.

Tip 5: Zet je zonnepanelen uit!

Ja dit is de meest schokkende tip van alle 5 de tips. Wanneer de stroom prijs 0 euro of minder is, ja dat gebeurd regelmatig in het weekend tussen 12:00 en 14:00, zet dan je zonnepanelen uit.

Je zit nu op het punt dat je waarschijnlijk denkt, je bent GEK geworden Theo. Ja ik begrijp dat je dat denkt, maar zodra de energie prijs onder de 0 euro komt betekent het dat voor iedere kWh die jij levert met je panelen dus gaat betalen! Ja je leest het goed:

Je gaat geld betalen voor je opgewekte stroom

En dat is dus al vanaf 0 euro. Je betaald namelijk voor iedere kWh een opslag (voor netwerk garantie enz), dus ook al is het 0 euro dan kost het al geld.

Maar ik hoor het je zeggen, dan koop ik wel batterijen. Helaas, ook dan is het verstandiger om je zonnepanelen uit te zetten.

Je krijg namelijk geld van de energie maatschappij voor iedere kWh die je afneemt bij een negatieve energie prijs. Dus Je krijgt en stroom en geld!

Zet snel uit die panelen wanneer het 0 euro of minder is!!

Ja, met pijn in mijn hart heb ik dit nu twee weekenden gedaan. Maar er kwam een kleine lach op mijn gezicht toen ik zag dat ik stroom en geld kreeg van mijn energie maatschappij.

2 Extra tips

Ik heb nog 2 extra tips!

Kale of ALL-IN prijs.

De energie leveranciers die echt variabel leveren werken vaak met kale inkoop prijzen. Die zijn vele malen lager dan de prijs die je echt betaald, er komt namelijk boven op die prijs nog BTW, Energiebelasting en netwerkopslag.

Dus als je 10 cent ziet staan, dan kan het zijn dat je 26 cent moet betalen.

Een energie leverancier die daarin heel goed en netjes inzicht in geeft is Frank Energie, daar kan je zelf kiezen hoe je je prijs wilt zien. De kale prijs of de all in prijs.

Gebruik de Telegram Energieprijzen bot.

Om zelf op de hoogte te blijven van de energie prijzen, en om een alarm te krijgen wanneer de prijs onder de 0 euro zakt heb ik een Telegram Bot gemaakt.

Deze Bot laat je weten wanneer je je zonnepanelen uit moet zetten, of de auto juist moet laden.

De dienst is helemaal gratis en je kan hem vrij eenvoudig openen in Telegram.

Als je je aanmeld in de Bot met het commando /voegmetoe dan wordt jij ook op de hoogte gebracht van de energieprijzen!

Meld je dus snel aan op de Telegram Energieprijzen bot!

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!