De energie prijs wordt negatief

En das slecht nieuws voor je zonnepanelen

Hoe raar het ook klinkt maar op dit moment komt het steeds vaker voor dat de energie prijs negatief wordt in het weekend.

Negatieve energie prijs? Hoe dan?

Okay okay, even een stapje terug.

Sinds eind 2021 zijn de prijzen voor gas en elektriciteit flink aan het stijgen. Zeker toen Rusland Oekraïne binnenviel. De gas prijs steeg enorm en daarmee ook de prijs voor elektriciteit.

Ik ben zelf al een aantal jaar bezig met het vergroenen van het leven van mijn gezin. Zo hebben we zonnepanelen en proberen we ons energie verbruik terug te dringen. En als we dan gas of electra nodig hebben dan het liefste groen.

Das natuurlijk goed voor de natuur en zonnepanelen zijn ook nog eens goed voor je portemonnee.

Maar toen gingen de prijzen stijgen.... als je op 25 cent stroom zit (kWh) en 80 cent gas (m3) en je gaat dan ff naar 65 cent stroom en 3!!! Euro per m3. Dan ga je wel even nadenken.

Dus kwam ik al snel uit bij Frank Energie is een maatschappij waarbij ze geen winst maken op de gas en electra prijs maar je betaald er een abonnement.

Bij Frank is je energie prijs super variabel. Dus niet een variabel contract waarbij je toch nog een soort van vaste prijs hebt. Nee bij Frank is de gas prijs 2x per dag anders en je stroom prijs is elk uur anders.

Overigens is Frank Energie niet de enige met deze manier van leveren, de ANWB, Mijn Domein Energie en nog een aantal partijen bieden het aan.

En dat is goed nieuws voor mensen die nog meer vat willen hebben op hun energie rekening. Je weet namelijk een dag van te voren wat de energie prijzen zullen zijn.

Je gaat dus wassen, stofzuigen en je auto opladen als die prijzen het laagst zijn.

Steeds goedkopere Groene stroom

Groene stroom is stroom die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen, windmolens en waterkracht.

Het gebruik van groene stroom heeft veel voordelen. Het helpt de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen en het is beter voor het milieu.

Het helpt ook bij klimaatverandering door de hoeveelheid broeikasgassen in de lucht te verminderen.

Probleem is echter dat door subsidies steeds meer mensen en bedrijven met grote dakoppervlakten, zonnepanelen neerleggen.

Daarnaast subsidieert de regering ook nog eens grote zonneparken (stukken land met zonnepanelen en windmolen parken.

Op gunstige dagen met veel zon en veel wind krijg je zo nu en dan een stroom overschot.

Negatieve energie prijs, Hoe dan?

De manier waarop elektriciteit wordt opgewekt, is afhankelijk van het type energiebron dat wordt gebruikt. Kolencentrales zijn bijvoorbeeld een veelvoorkomende bron voor het opwekken van elektriciteit, omdat steenkool goedkoop is, maar grote hoeveelheden broeikasgassen produceert die tot opwarming van de aarde kunnen leiden. Zonnepanelen zijn een populaire keuze omdat ze milieuvriendelijker zijn en helemaal geen uitstoot veroorzaken.

De regering moet voldoen aan diverse klimaat doelstellingen waardoor er enorm veel geld voor subsidies is waarmee goedkoop zonnepaneel- of windmolenparken neergezet kunnen worden.

Daarnaast is er natuurlijk ook nog subsidie op private zonnepanelen.

Wanneer het weer dan gunstig is, dus veel zon en veel wind dan krijg je een energie overschot. Dus er wordt meer geproduceerd dan dat er wordt opgemaakt.

In het weekend zijn veel bedrijven dicht en wordt er dus over geheel Nederland minder stroom afgenomen. In die periode (weekenden) als de zon goed staat en de wind lekker blaast dan krijg je dus een overschot.

Zo veel dat de energie maatschappijen het niet meer kwijt kunnen en dan duikt de prijs onder de Nul euro. En krijg je dus een negatieve energie prijs.

Voor het eerst negatieve energie/stroom prijs?

Zoals in het AD te lezen op 22 April 2022: Vandaag voor het eerst gratis stroom.

Maar dat klopt niet! De energie prijs is de afgelopen paar jaar al een aantal keer onder de 0 gedoken.

Min-Prijzen 2019 - April 2022

Sinds 2019 is het al 119 keer voorgekomen dat de prijs onder de 0 euro is gegaan. En tot aan eind 2021 was de energie prijs heel laag. Nu met de hoge gas en stroom tarieven kom het nog voor dat we onder de 0 euro gaan. Moet je nagaan wat dat betekend wanneer de energie prijzen weer stabiliseren en dus weer "normaal" en laag zijn.

Overigens was de eerst keer op 2 juni 2019 om 14:00 dat de prijs onder de magische 0 euro grens ging. Daarna kwam het pas weer op 22 maart 2020 voor. Maar daarna, hoe hoog de energie prijs ook kwam het vaker en vaker voor dat er een negatieve energie prijs was.

Met tot nu toe als hoogte punt 24 April, waarbij de negatieve prijs lager ging dan -5 cent, en hij ging lager dan -10 cent, hij ging zelfs lager dan -22cent. Van 12:00 tot 14:00 was de prijs voor stroom -22 cent.

Negatieve prijzen zijn killing voor je zonnepanelen

Okay je weet nu dat er negatieve energie prijzen zijn en dat die steeds vaker en vaker voor komen. Dat is heerlijk als je een Tesla voor de deur hebt staan want dan laadt je hem dus betaald op! Een 50kWh levert op echte top dagen gewoon 8 euro op!

Geweldig!!! Ja gratis stroom en ook nog eens geld toe krijgen.

Nou... er zit dus een addertje onder het gras! Heb je zonnepanelen? Dan moeten die dus uit op het moment dat de prijs negatief gaat. Want iedere kWh die jij terug levert aan het net, daarover betaal je dus de min prijs. Is de negatieve prijs 22 cent en je panelen leveren gedurende die tijd 10kWh dan betaal jij je energie maatschappij 2 Euro 20! En dat is de kale prijs, er komen nog opslag bedragen boven op.

Je hebt batterijen naast je zonnepanelen? Nog steeds moet je je panelen dan uitzetten. Wel kan je dan betaald je batterijen laden, maar die panelen... helaas die moeten echt uit, of je moet willen betalen.

Dus leuk die negatieve energie prijs, maar je moet er wel slim mee omgaan.

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!