Slimme Hooistomer voor onze paarden

Slimme Hooistomer voor onze paarden

Hallo, vandaag wil ik jullie meenemen in een van mijn recente projecten: het maken van een slimme hooistomer voor onze paarden. Ja, ik weet het deze serie gaat over Home Assistant en Energie Besparen, maar juist door deze slimme integratie heeft de hooi stomer precies voldoende tijd om het hooi te stomen en kan ik in de gaten houden (en mijn vrouw ook) hoe lang het nog duurt in Home Assistant.

Een van onze paarden heeft helaas last van bronchitis-achtige symptomen, iets wat vaker voorkomt bij paarden. Na wat onderzoek kwam mijn vrouw erachter dat het stomen van hooi kan helpen om stof en allergenen te verminderen. Een hooistomer maken is redelijk eenvoudig, je kan hem ook kopen dat kost al snel 2500 euro. Mocht je willen weten hoe je een hooistomer maakt voor nog geen 150 euro, stuur me dan even een berichtje.

Waarom Hooi Stomen voor Paarden?

Stof in hooi kan voor sommige paarden problemen veroorzaken, vooral als ze gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen. Door het hooi te stomen, worden stof en allergenen verminderd, wat de ademhaling van het paard aanzienlijk kan verbeteren. Ook blijft de voedingswaarde van het hooi behouden, wat essentieel is voor hun gezondheid.

Mijn Slimme Hooistomer Project

Om dit proces te vereenvoudigen en energie-efficiënt te maken, heb ik besloten om een slimme hooistomer te maken. Ik heb hiervoor een Shelly Plus 1PM gebruikt, die ik verbond met een schakelaar. Deze setup zorgt ervoor dat de hooistomer automatisch uitschakelt na 75 minuten nadat mijn vrouw de hooi stomer met een schakelaar heeft aangezet. Handig want mijn vrouw hoeft er niet over na te denken om het apparaat uit te zetten en dit is ruim voldoende tijd om twee hooinetten te stomen, waardoor energie bespaard wordt. Want hij stoomt niet langer dan nodig is.

Integratie met Home Assistant

Als tech-enthousiast wilde ik de voortgang van het stomen kunnen volgen. Mijn vrouw stoomt soms wel vier netten per dag, en het is handig om te weten wanneer het stomen klaar is en wanneer de volgende er in kunnen. Daarom besloot ik om dit proces te integreren met Home Assistant en een visuele timer in Lovelace te creëren.

Stap 1: HACS Add-Ons Installeren

Allereerst heb ik twee HACS (Home Assistant Community Store) frontend add-ons geïnstalleerd: timer-bar-card en mushroom. Deze add-ons stellen gebruikers in staat om aangepaste Lovelace-kaarten te maken.

Stap 2: De Code Configureren

Mijn configuratie in Lovelace ziet er als volgt uit:

type: custom:timer-bar-card
name: Hooi Stomer
title: Hooi Stomer
entity: switch.shelly_hay_steamer_switch_0
duration:
 fixed: '01:15:00'
invert: true
bar_direction: rtl
bar_width: 60%
mushroom:
 layout: vertical
 color: green
tap_action:
 action: none
card_mod:
 style: |
  :host {
  --mush-card-primary-font-size: 24px;
  --mush-card-secondary-font-size: 22px;
  --mush-card-primary-font-weight: lighter;
  --mush-card-secondary-font-weight: bolder;
  }

Deze code creëert een visuele timer die aftelt zodra mijn vrouw de schakelaar aanzet. Het is een geweldige manier om in één oogopslag te zien hoe lang het nog duurt voordat het stomen klaar is.

Deze code maakt een aangepaste Lovelace-kaart voor het visualiseren van de timer van de hooistomer.

type: custom:timer-bar-card
 • type: Dit definieert het type kaart dat je gebruikt. custom:timer-bar-card verwijst naar de aangepaste kaart die je hebt geïnstalleerd via HACS.
name: Hooi Stomer
title: Hooi Stomer
 • name en title: Deze geven de naam en de titel van de kaart weer. In dit geval zal de kaart "Hooi Stomer" worden genoemd en deze naam wordt ook als titel weergegeven.
entity: switch.shelly_hay_steamer_switch_0
 • entity: Dit is de entiteit die wordt gecontroleerd door de kaart. In dit geval kijk je naar de status van de switch.shelly_hay_steamer_switch_0, die de hooistomer schakelaar vertegenwoordigt.
duration:
 fixed: '01:15:00'
 • duration: Dit bepaalt de duur van de timer. Met fixed: '01:15:00', stel je de timer in op een vaste duur van 75 minuten (1 uur en 15 minuten).
invert: true
 • invert: Dit keert de richting van de voortgangsbalk om. Als het true is, zal de balk leeglopen in plaats van zich te vullen naarmate de tijd verstrijkt.
bar_direction: rtl
 • bar_direction: Bepaalt de richting van de voortgangsbalk. rtl staat voor "right to left", wat betekent dat de balk van rechts naar links zal bewegen.
bar_width: 60%
 • bar_width: Dit bepaalt de breedte van de voortgangsbalk op de kaart. Hier is het ingesteld op 60% van de totale breedte van de kaart.
mushroom:
 layout: vertical
 color: green
 • mushroom: Dit is specifieke styling voor de mushroom card. layout: vertical maakt de lay-out verticaal en color: green stelt de kleur van bepaalde elementen op de kaart in op groen.
tap_action:
 action: none
 • tap_action: Bepaalt wat er gebeurt als je op de kaart tikt. action: none betekent dat er niets gebeurt bij het aanraken van de kaart.
card_mod:
 style: |
  :host {
  --mush-card-primary-font-size: 24px;
  --mush-card-secondary-font-size: 22px;
  --mush-card-primary-font-weight: lighter;
  --mush-card-secondary-font-weight: bolder;
  }
 • card_mod: Hiermee pas je de stijl van de kaart aan met CSS. Je verandert de lettergrootte en het lettertype gewicht voor primaire en secundaire teksten op de kaart.

Deze code creëert een geavanceerde, aangepaste timerkaart die niet alleen de voortgang van de timer toont, maar ook visueel aantrekkelijk en consistent is met de stijl van je Lovelace-dashboard.

Andere Toepassingen in Huis

Dit idee van slimme timers kan ook voor andere doeleinden in huis gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Kooktimers: Voor het perfect timen van je kookactiviteiten, zodra de oven aangezet wordt gaat automatisch een timer.

 2. Irrigatiesystemen: Om je tuin een bepaalde tijd automatisch water te geven.

 3. Oplaadtijd voor Elektrische Apparaten: Zoals elektrische fietsen of gereedschap.

 4. Kinderactiviteiten: Bijvoorbeeld een timer voor speel- of studeertijd.

De mogelijkheden zijn eindeloos wanneer je technologie combineert met dagelijkse activiteiten. Het is niet alleen handig, maar het brengt ook een stukje plezier en efficiëntie.

Het Gemak van Slimme Automatisering

Wat ik echt geweldig vind aan dit project is hoe het technologie gebruikt om het leven makkelijker te maken. Door de Shelly Plus 1PM te integreren met Home Assistant, heb ik een systeem gecreëerd dat niet alleen tijd en energie bespaart, maar ook nog eens heel gemakkelijk te gebruiken is. Met een simpele druk op de knop wordt het hele stoomproces automatisch geregeld, en met de visuele timer in Lovelace heb ik altijd een duidelijk overzicht van hoe lang het nog duurt.

De Kracht van Home Assistant

Home Assistant heeft mijn kijk op huisautomatisering volledig veranderd. Het platform biedt ongekende flexibiliteit en controle over slimme apparaten in huis. Van het instellen van lichtschema's tot het automatiseren van verwarmingssystemen, de mogelijkheden zijn eindeloos. En het mooiste is dat het allemaal open-source is, wat betekent dat er een grote community is die constant nieuwe integraties en functies ontwikkelt.

Uitbreiding van het Project

Dit project heeft me geïnspireerd om meer slimme oplossingen in en rondom het huis te implementeren. Ik denk eraan om vergelijkbare systemen op te zetten voor andere taken, zoals automatische voedersystemen voor de paarden of zelfs een geautomatiseerd irrigatiesysteem voor mijn tuin. Met Home Assistant als basis weet ik dat ik deze projecten kan aanpassen en uitbreiden zoals ik dat wil.

Conclusie

Het bouwen van een slimme hooistomer voor mijn paarden was een leuke en leerzame ervaring. Het heeft niet alleen het welzijn van ons paard verbeterd, maar het heeft mij ook geïnspireerd om verder te denken over hoe technologie kan worden gebruikt om het dagelijks leven te verbeteren. Voor iedereen die geïnteresseerd is in huisautomatisering en het verbeteren van het leven van hun huisdieren, zou ik zeker aanraden om eens te kijken naar de mogelijkheden van Home Assistant.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met je eigen huisautomatiseringsprojecten. Bedankt voor het lezen en veel succes met je eigen slimme huisavonturen!

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!