Smartwatches en Sportwatches door de jaren heen

Photo by Onur Binay on Unsplash

Smartwatches en Sportwatches door de jaren heen

Smartwatches of Sport-smart-watchers, ik heb er al redelijk wat gehad. Ooit begon ik met een Casio Databank CD-40, maar dan heb ik het wel over 1986 / 1987 meer dan 30 jaar geleden. Maar ik had hem en tijdens mijn toetsen, waarbij het in-programmeren er van net zoveel tijd koste als het leren van de stof, heeft het me wel een paar keer geholpen.

Polar M400 en V800

Jaren duurde het voor ik mijn volgende smartwatch had. Een M400 van Polar, eigenlijk meer een sport-watch met handige smartwatch-achtige functies.

Omdat mijn blog het nogal goed deed en ik erg veel artikelen over Polar had geschreven kreeg ik van Polar een V800. Daar heb ik een paar jaar enorm veel plezier van gehad.

De Polar V800 was een echt professioneel sporthorloge. Er waren alleen 2 dingen mis mee. Er zat geen hartslag meter in, en het zag er uit als een sport horloge. Kon er niet echt mee naar mijn werk zeg maar.

Maar zelf nu nog 4 jaar na de introductie van dit horloge wordt het nog steeds gezien al één van de betere sporthorloges op de markt.

Samsung Gear S3

De Gear S3 van Samsung vond ik erg mooi en omdat ik zowel een hartslag meter als goede SmartWatch functionaliteiten miste op de V800 kocht ik hem.

Ook omdat ik toentertijd een Samsung Galaxy 8 had gekocht. Helaas kon ik niet wennen aan die Samsung. Alhoewel Android echt al volwassen aan het worden was, miste ik allerlei handige functies van mijn iPhone 5s.

Maar ja… ik had al een Samsung Gear 3 gekocht. Probleem was echter dat dat ding niet met iOS overweg kon. Er was wel een manier om een te krijgen waarover ik ook heb geschreven op mijn andere blog.

Hoe mooi ik hem ook vond waren er dus twee zaken niet goed aan de Samsung S3. Hij kon absoluut niet overweg met mijn iPhone 5s, gelukkig is daar later wel een betere app voor gekomen, maar toen had ik hem al verkocht. En doordat het ding op Samsungs eigen besturingssysteem draaide, genaamd Tizen, waren er maar bar weinig apps voor te krijgen.

Het ding moest dus de deur uit. Gelukkig vond ik redelijk snel daarna de Tommy Hilfiger.

Tommy Hilfiger TH 24/7

De Tommy Hilfiger TH 24/7 is een analoog horloge met daar in een klein digitaal venster waarmee je toegang had tot smart-watch-achtige functies.

Je kan niet je telefoon er mee bedienen, maar je krijgt wel allerlei berichten van whats’app, twitter, facebook enz er op binnen. Daarnaast telt hij je stappen. Je kan een minimaal aantal te nemen stappen instellen zodat je iedere dag weer naar bijvoorbeeld 10.000 stappen moet lopen.

Ik vindt dit horloge een echt mooi horloge, maar een echte smartwatch is het natuurlijk niet. Overigens verkopen ze deze analoge en digitale variant niet meer, maar is ook Tommy overgestapt op geheel digitaal. Wat ik dan wel weer jammer vindt want analoge horloges zijn in mijn ogen toch de meest mooie horloges.

Apple Watch

Maar, als Apple fan kon ik er natuurlijk niet omheen en stapte ik over op een Apple Watch. Had ik dat maar nooit gedaan.

Ten eerste vind ik de uitstraling van de Apple Watch om je pols nogal gelijkstaan aan een Casio G-shock uit 1980, echt mooi is het niet. Daarnaast staat Apple qua innovativiteit namelijk nogal stil. Alle andere grote partijen (en ook minder grote partijen) lopen al een aantal jaar vooruit op wat Apple uitbrengt. De hardware is niet alleen beter, maar er is ook beter nagedacht over hoe de techniek te gebruiken.

en om nu weer 800 euro neer te leggen voor de volgende iPhone (die 5 jaar achterlag op de concurrentie) kocht ik een Samsung A8. En Guess What…. zonder iPhone is je Apple watch nogal een nutteloos ding.

Gelukkig had ik mijn mooie Tommy Hilfiger semi-smartwatch nog liggen.

Fitbit en Fitbit Community

Omdat een collega zei dat ik een Fitbit moest kopen ben ik de wereld van de Fitbit ingedoken. Een activity tracker die net wat meer kon leek me wel wat.

Eigenlijk zijn de Fitbit Flex 2 en Fitbit Alta HR dure activity trackers met weinig mogelijkheden.

Echter waar Fitbit heer en meester is, is de community. Waarschijnlijk te danken aan de toch wel wat positief geprijsde trackers (die in mijn ogen toch overpriced zijn als je bedenkt dat de “goedkope” versies slechts activity trackers zijn en geen sporthorloges.

De kwaliteit van de Fitbit trackers en horloges laten ook nogal te wensen over. Ze gaan vaak binnen 2 jaar kapot, waardoor je door de Europese regelgeving een nieuwe krijgt en nogmaals ik vind de opties en sensoren nogal beperkt voor het bedrag wat je er voor op tafel legt.

Garmin forerunner 645

Lang heb ik getwijfeld over Garmin. Het enige horloge wat ik echt mooi vondt van Garmin was de Fenix 5 serie. Het zijn robuuste mooie horloges die niet misstaan bij het sporten of bij het dragen naar je werk wanneer je zoals ik een net overhemd of pak moet dragen.

De Garmin Fenix 5 serie en sinds kort de Garmin Fenix 5 Plus serie kan zich makkelijk meten met de Polar V800. Erger nog, ik denk zelfs dat de Garmin Fenix 5 plus serie de concurrentie heel ver achter zich laat.

Maar ja…. daar is de prijs ook naar. 850 euro voor de Fenix 5 Plus Sapphire Titanium.

Daarnaast twijfelde ik omdat ik ook een fietscomputer met bij behorende cadans en snelheidsmeter van Polar heb. Moet ik dan wel een Garmin kopen.

Gelukkig begreep garmin ook wel dat de Fenix prijs niet voor iedereen betaalbaar is dus kwamen ze met de Garmin Forerunner 645 op de markt. Voor net 300 euro heb je ook een top model in handen. Die… als ik heel eerlijk ben zich ook kan meten met de Polar V800. En tja…. de Polar fietscomputer gebruik ik niet heel vaak en de snelheids en cadans meter kan ik ook koppelen met mijn Samsung A8 telefoon.

Dus kocht ik van de week een Garmin Forerunner 645 waar ik binnenkort hier een review over zal plaatsen.

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!