SolarEdge's Slimme Zet: omvormers die slim reageren op Uurprijzen

SolarEdge's Slimme Zet: omvormers die slim reageren op Uurprijzen

Vandaag ga ik het hebben over een mooie ontwikkeling in de wereld van zonne-energie, een aanpassing in de omvormers van SolarEdge die het spel verandert. Stel je voor, een omvormer die niet alleen zonne-energie efficiënt opvangt en omzet maar ook slim reageert op de fluctuerende stroomprijzen. Ja, je leest het goed! SolarEdge heeft een nieuwe functie uitgerold die precies dat doet. Laten we dieper duiken in wat dit betekent en hoe het jouw energiebeheer kan transformeren.

Wat zijn Dynamische Uurprijzen?

Voordat we ingaan op de details van de nieuwe functie, laten we eerst begrijpen wat dynamische uurprijzen zijn. In de energiemarkt fluctueren de stroomprijzen voortdurend. Deze veranderingen zijn gebaseerd op vraag en aanbod en worden vaak beïnvloed door de hoeveelheid beschikbare hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie. Tijdens perioden van lage vraag en hoge productie van hernieuwbare energie, kunnen de stroomprijzen zelfs negatief worden. Dit betekent dat je in theorie zou moeten betalen om energie terug te leveren aan het net.

SolarEdge's Innovatieve Antwoord

Dit is waar de nieuwe functie van SolarEdge in het spel komt. De omvormers van SolarEdge, die al bekend staan om hun efficiëntie en betrouwbaarheid, zijn nu nog slimmer geworden. Ze kunnen nu reageren op deze dynamische uurprijzen. Wanneer de stroomprijs negatief wordt, pauzeert de SolarEdge omvormer automatisch de productie. Dit gebeurt tot de prijzen weer boven nul komen.

De Voordelen

  1. Geen Verlies bij Negatieve Prijzen: Door je omvormer te pauzeren wanneer de stroomprijzen negatief zijn, voorkom je dat je geld verliest door stroom terug te leveren aan het net tegen een tarief waarbij je zou moeten betalen.

  2. Vermindering van Netcongestie: Door de productie te pauzeren tijdens periodes van lage vraag, helpt deze functie netcongestie te verminderen. Dit is cruciaal voor de stabiliteit van het energienet, vooral in gebieden met veel hernieuwbare energiebronnen.

Hoe Werkt Het?

SolarEdge maakt gebruik van hun 'SolarEdge ONE' systeem voor 24/7 energieoptimalisatie. De app houdt de exporttarieven in de gaten en stuurt de omvormer aan om de productie te stoppen of te hervatten, afhankelijk van de prijzen. Interessant is dat, zelfs wanneer de omvormer pauzeert, DC-gekoppelde apparaten zoals batterijen nog steeds kunnen worden opgeladen met die mooie negatieve energieprijs! Dus je wordt betaald om je batterijen op te laden! Lekkerrrrrr!!!!!

Stap voor Stap: Negative Rate Optimization Activeren

Nu we weten wat de nieuwe functie kan doen, is de volgende logische vraag: hoe zet je het op? Geen zorgen, het is vrij eenvoudig en ik leid je erdoorheen.

Stap 1: De mySolarEdge App

Begin met het openen van de mySolarEdge app. Tik op het menu en ga naar 'Instellingen'.

Stap 2: Tariefplan Instellen

In de instellingen tik je op 'Utility Rates' en kies je 'Wholesale Market Rates (ENTSO-E)' als je energieleverancier.

Stap 3: Dynamische Tarieven Activeren

Stel het tariefplan voor de export in op 'Wholesale'. Hiermee worden de instellingen voor Dynamische Tarieven geactiveerd.

Stap 4: Negative Rate Optimization Inschakelen

Schakel nu de functie 'Negative Rate Optimization' in en voeg de extra kosten toe bovenop de ruwe Wholesale Market Rates. Dat zijn meestal de opslag kosten.

Stap 5: Opslaan en Klaar

Klik op 'Opslaan'. Je systeem is nu ingesteld voor optimalisatie bij negatieve tarieven.

Belangrijke Opmerkingen

  • Deze functie is compatibel met alle eenfasige en driefasige Home Wave en Home Hub omvormers van SolarEdge, evenals alle commerciële driefasige en Synergy omvormers.

  • Het is beschikbaar voor alle PV-systeemconfiguraties, ongeacht of je een meter hebt, met of zonder batterij, of het aantal slimme belastingen.

  • Het werkt samen met alle batterijbedrijfsmodi. Dus als je een batterij hebt, kun je het systeem configureren om 'Zelfconsumptie te maximaliseren' en tegelijkertijd de optimalisatie voor negatieve tarieven in te schakelen.

  • Voor een correcte werking van de functie is het belangrijk om de extra kosten die in rekening worden gebracht in de applicatie in te voeren. Deze bedragen vind je op je elektriciteitsrekening of door direct contact op te nemen met je elektriciteitsleverancier.

  • In sommige landen is het energienet opgedeeld in afzonderlijke biedzones. Als deze functie beschikbaar is in jouw land, verschijnt het in het scherm 'Utility Rates' waar je je biedzone kunt selecteren.

Conclusie

Met deze nieuwe functie van SolarEdge wordt je zonne-energiesysteem niet alleen een bron van schone energie, maar ook een slimme financiële keuze. Het optimaliseren van de inverter productie op basis van de uurprijzen van elektriciteit zorgt voor een efficiënter en kosteneffectiever energiebeheer. Dit is een grote stap voorwaarts in het beheren van hernieuwbare energie en het verminderen van netcongestie, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Hopelijk komen andere fabrikanten ook snel met deze aanpassing in hun omvormers. Zo heb ik een zelf een SolarEdge en een SMA Sunny boy hangen, maar SMA heeft deze slimme functie nog niet.

Ik hoop dat je dit artikel informatief en nuttig vond. Heb je vragen of wil je meer weten over SolarEdge en hun innovaties? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!