Wat is een Raspberry Pi

Wat is een Raspberry Pi

En wat kan je met een Raspberry Pi

Inleiding

In een wereld waar technologie steeds kleiner en krachtiger wordt, hebben single board computers (SBC's) een revolutionaire impact gehad. Deze compacte, kosteneffectieve en veelzijdige apparaten hebben de manier waarop we leren over computers, programmeren en zelfs hoe we interactie hebben met de wereld om ons heen, veranderd. Onder de vele spelers in dit dynamische veld, springt één naam eruit als een symbool van innovatie en toegankelijkheid: de Raspberry Pi.

Sinds zijn debuut in 2012 heeft de Raspberry Pi zich ontpopt als een krachtpatser op zakformaat. Van het onderwijzen van programmeren in scholen tot het automatiseren van huizen, en van het opzetten van goedkope computersystemen tot het faciliteren van complexe wetenschappelijke berekeningen, de Raspberry Pi heeft bewezen een onmisbaar hulpmiddel te zijn in verschillende sectoren. Met zijn voortdurende evolutie en de groeiende gemeenschap van enthousiastelingen, blijft Raspberry Pi grenzen verleggen en de definitie van wat mogelijk is met een kleine computer opnieuw vormgeven.

Ik zelf gebruik ook meerdere raspberry pi's in mijn huis. Zo heb ik er één die ik inzet voor Home Assistant, daarnaast gebruik ik een Raspberry Pi voor het beheer van mijn wifi-netwerk via Unifi en ik heb een knutsel Raspberry Pi waarmee ik allerlei kleine projectjes bouw.

In dit artikel duik ik diep in de wereld van Raspberry Pi. Verkennen zijn oorsprong, verschillende modellen, en de vele fascinerende manieren waarop deze kleine computer onze benadering van technologie, leren en innovatie heeft veranderd.


Wat is een Raspberry Pi?

In de kern is een Raspberry Pi een wonder van technologische eenvoud en kracht, verpakt in een bescheiden formaat. Maar wat maakt het precies zo speciaal?

Het Concept van een Single Board Computer

Een single board computer (SBC) is, zoals de naam al doet vermoeden, een complete computer gebouwd op een enkel circuitbord. Deze configuratie omvat alle essentiële componenten van een traditionele computer, zoals een processor, geheugen, opslag, en input/output (I/O) mogelijkheden, maar dan op een veel kleinere schaal. Het doel van een SBC is niet alleen om de grootte en kosten te minimaliseren, maar ook om de toegankelijkheid en veelzijdigheid te maximaliseren. SBC's, zoals de Raspberry Pi, zijn ontworpen om gemakkelijk te gebruiken, te wijzigen en uit te breiden zijn, waardoor ze ideaal zijn voor educatieve doeleinden, hobbyprojecten en zelfs voor sommige commerciële toepassingen.

De Kenmerken van de Raspberry Pi

De Raspberry Pi onderscheidt zich door zijn unieke combinatie van compactheid, betaalbaarheid en functionaliteit. Hier zijn enkele van de sleutelkenmerken die het zo populair hebben gemaakt:

 • Compact en Energie-efficiënt: Ondanks zijn kleine formaat, dat vaak niet groter is dan een creditcard, levert de Raspberry Pi een verrassende hoeveelheid rekenkracht, terwijl hij slechts een fractie van de energie van een standaard desktopcomputer gebruikt.

 • Veelzijdig en Uitbreidbaar: Met een reeks GPIO (General-Purpose Input/Output) pinnen kunnen gebruikers de Raspberry Pi koppelen aan een breed scala aan sensoren, motoren en andere apparaten, waardoor het een ideaal platform is voor een verscheidenheid aan projecten, van huisautomatisering tot robotica.

 • Gemeenschap en Ondersteuning: Een van de grootste troeven van de Raspberry Pi is zijn actieve en ondersteunende gemeenschap. Van beginners tot doorgewinterde ontwikkelaars, er is een rijkdom aan online bronnen, tutorials en forums beschikbaar om te helpen en te inspireren.

 • Educatief Gereedschap: De Raspberry Pi is oorspronkelijk ontworpen met het oog op het onderwijs. Het biedt een praktische en betaalbare manier voor studenten en leraren om te leren over computerwetenschap en programmeren.

De Raspberry Pi blijft zich ontwikkelen, met regelmatig nieuwe modellen die verbeterde prestaties en extra functies bieden, zonder afbreuk te doen aan de kernprincipes van eenvoud, toegankelijkheid en openheid. Of het nu gaat om een hobbyist die een weerstation bouwt, een leraar die programmeervaardigheden onderwijst, of een ondernemer die een nieuw product prototypeert, de Raspberry Pi biedt een wereld aan mogelijkheden voor iedereen die bereid is om te verkennen.


De Ontstaansgeschiedenis van de Raspberry Pi

De Raspberry Pi, nu een bekend symbool van technologische innovatie en toegankelijkheid, heeft een bescheiden en doelgerichte oorsprong.

De Oorsprong en Ontwikkeling

Het idee voor de Raspberry Pi werd geboren in de vroege jaren 2000 aan de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk. Een groep van computerwetenschappers, onder leiding van Eben Upton, merkte een afnemende interesse en vaardigheden in computerprogrammering onder studenten. Ze waren bezorgd dat de computers die toen beschikbaar waren, te complex en te duur waren voor de gemiddelde gebruiker, vooral voor kinderen die geïnteresseerd waren in het leren van programmeren. In reactie hierop werd het Raspberry Pi-project gelanceerd met het doel een goedkope, eenvoudige en aantrekkelijke computer te ontwikkelen die jonge mensen zou aanmoedigen om te leren programmeren.

De eerste Raspberry Pi werd officieel uitgebracht in 2012. Met zijn bescheiden prijskaartje werd het snel een hit. Het succes overtrof alle verwachtingen, en niet alleen in het onderwijsveld. Hobbyisten, tech-enthousiastelingen, en zelfs professionele ingenieurs werden aangetrokken door de mogelijkheden die deze kleine computer bood.

De Missie Achter de Creatie

De primaire missie achter de Raspberry Pi was tweeledig: onderwijs in computerwetenschappen bevorderen en de toegang tot computers wereldwijd verbreden. De Raspberry Pi Foundation, een liefdadigheidsorganisatie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Raspberry Pi, streeft ernaar de digitale kloof te verkleinen. Door goedkope, toegankelijke en makkelijk te gebruiken computers te bieden, willen ze mensen van alle leeftijden, met name in ontwikkelingslanden, de mogelijkheid geven om digitale vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn in de moderne wereld.

Door de jaren heen is de Raspberry Pi geëvolueerd en verbeterd, maar de kernmissie blijft onveranderd: het geven van toegang tot computerwetenschap en programmeren. Het is meer dan alleen hardware; het is een beweging die streeft naar het empoweren en inspireren van een nieuwe generatie van technologische innovators en creatievelingen.


Soorten Raspberry Pi

De Raspberry Pi heeft sinds zijn debuut in 2012 een indrukwekkende reeks modellen en iteraties gezien, elk met zijn unieke eigenschappen en gebruiksmogelijkheden. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de meest prominente modellen en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Raspberry Pi Model B-reeks

De Model B-reeks, beginnend met de oorspronkelijke Raspberry Pi 1 Model B, is door de jaren heen uitgebreid en verbeterd. De nieuwere modellen, zoals de Raspberry Pi 3, 4 en 5, hebben krachtigere processors, meer RAM-geheugen, en verbeterde connectiviteitsopties zoals WiFi en Bluetooth. Deze reeks is ideaal voor gebruikers die een robuustere prestatie nodig hebben voor complexere projecten zoals mediacenters, file servers, of zelfs als een desktop computer voor licht gebruik.

Raspberry Pi Model A-reeks

De Model A-reeks is een meer gestroomlijnde versie van de Model B-reeks. Deze modellen hebben minder RAM en minder aansluitmogelijkheden, wat ze goedkoper en energiezuiniger maakt. Ze zijn geschikt voor projecten waar ruimte en energieverbruik belangrijke overwegingen zijn, zoals in embedded systemen of IoT-apparaten.

Raspberry Pi Zero

De Raspberry Pi Zero, met zijn ongelooflijk kleine formaat en lage kosten, is een favoriet voor projecten waar grootte en budget beperkingen zijn. Ondanks zijn kleine formaat, is de Zero verrassend capabel en kan gebruikt worden voor taken zoals eenvoudige robots, IoT-apparaten, en zelfs als een retro game console.

Raspberry Pi Pico

De Raspberry Pi Pico is een relatief nieuwe toevoeging, gericht op microcontroller-gebaseerde projecten. Deze is ideaal voor het besturen van elektronica en het uitvoeren van eenvoudige, standalone taken, zoals sensorlezingen of het aansturen van motoren.

Prestaties en Gebruiksscenario's

Elk model van de Raspberry Pi heeft zijn eigen sterke punten en ideale gebruiksscenario's. De krachtigere modellen zoals de Raspberry Pi 4 zijn uitstekend geschikt voor veeleisende taken en kunnen zelfs als een low-cost desktopcomputer dienen. De Raspberry Pi Zero, aan de andere kant, is perfect voor draagbare en laag-energie projecten. De Pico, met zijn microcontroller-architectuur, opent nieuwe mogelijkheden in de wereld van embedded systems en elektronica.

In een notendop, de diversiteit van de Raspberry Pi-modellen betekent dat er voor bijna elke behoefte en elk project een geschikt model is. Of het nu gaat om onderwijs, hobby's, professionele ontwikkeling, of zelfs commerciële toepassingen, de Raspberry Pi biedt een flexibele en betaalbare oplossing.


Formaten van Raspberry Pi Modellen

De Raspberry Pi-serie, bekend om zijn veelzijdigheid en toegankelijkheid, biedt ook een verscheidenheid aan fysieke formaten, elk geschikt voor specifieke toepassingen en behoeften.

Fysieke Formaten

 1. Raspberry Pi 5: Dit is momenteel een van de grootste en krachtigste modellen in de Raspberry Pi-serie. Het meet ongeveer 85.6 mm x 56.5 mm en beschikt over meerdere poorten, waaronder USB 3.0, twee micro-HDMI-poorten, en een Ethernet-poort. Dit formaat maakt het geschikt voor taken die meerdere aansluitingen en hoge verwerkingskracht vereisen, zoals desktopvervanging, mediaservers, of geavanceerde educatieve toepassingen.

 2. Raspberry Pi Zero en Zero W: Deze modellen zijn aanzienlijk kleiner, met afmetingen van slechts 65 mm x 30 mm. Ze hebben een minimale set aansluitingen, zoals een mini-HDMI-poort, micro-USB-poorten voor voeding en data, en een GPIO-header. Hun kleine formaat maakt ze ideaal voor draagbare projecten, IoT-toepassingen, en ingebedde systemen waar ruimte en energie-efficiëntie cruciaal zijn.

 3. Raspberry Pi Pico: De Pico, een microcontroller-board, is nog kleiner met afmetingen van slechts 51 mm x 21 mm. Het biedt GPIO-pinnen en is bedoeld voor elektronische projecten en eenvoudige automatiseringstaken. Dit model is perfect voor draagbare gadgets, onderwijs in elektronica, en prototyping.

Belang van Formaat in Verschillende Toepassingen

Het formaat van een Raspberry Pi heeft directe implicaties voor zijn gebruiksmogelijkheden. Grotere modellen, zoals de Raspberry Pi 5, zijn geschikt voor complexe projecten die vereisen dat meerdere apparaten tegelijkertijd worden aangesloten of waar hogere rekenkracht nodig is. Hun grotere formaat en uitgebreide poorten bieden meer flexibiliteit voor uitgebreide projecten.

De kleinere modellen, zoals de Raspberry Pi Zero, zijn ideaal voor projecten waar beperkte ruimte een overweging is. Ze zijn perfect voor draagbare apparaten, zoals wearables, of voor toepassingen waar discrete plaatsing belangrijk is. De Raspberry Pi Pico, met zijn microcontroller-formaat, is ideaal voor het besturen van elektronica en het uitvoeren van standalone taken in beperkte ruimtes.


Voordelen van een Raspberry Pi

De Raspberry Pi, een compacte en krachtige single board computer, heeft een breed scala aan voordelen die het zowel een veelzijdig als een toegankelijk hulpmiddel maken voor een breed scala aan gebruikers.

Veelzijdigheid en Aanpasbaarheid

De Raspberry Pi valt op door zijn ongelooflijke veelzijdigheid. Hier zijn enkele manieren waarop het zich onderscheidt:

 • Aanpasbaar: Dankzij de open-source natuur en de beschikbare GPIO (General Purpose Input/Output) pinnen kan de Raspberry Pi worden aangepast voor een breed scala aan projecten. Van eenvoudige LED-lichtshows tot complexe robotica, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

 • Verschillende Besturingssystemen: Het ondersteunt meerdere besturingssystemen, waaronder Raspberry Pi OS (voorheen Raspbian), Ubuntu, en zelfs versies van Windows 10 IoT. Dit maakt het toegankelijk voor gebruikers met verschillende voorkeuren en behoeften.

 • Multifunctioneel: Of het nu wordt gebruikt als een thuiscomputer, een mediaserver, een gameconsole, of een netwerktester, de Raspberry Pi kan vele rollen vervullen, wat het een ideaal hulpmiddel maakt voor zowel hobbyisten als professionals.

Educatieve en Praktische Voordelen

 • Leerhulpmiddel: Als een educatief hulpmiddel biedt de Raspberry Pi een praktische en boeiende manier om computerwetenschap en programmeren te leren. Het is bijzonder effectief in het onderwijzen van kinderen en beginners, vanwege de eenvoudige gebruikersinterface en de breed beschikbare leermiddelen.

 • Betaalbaarheid: Met zijn lage kosten is de Raspberry Pi een uitstekende optie voor scholen en onderwijsinstellingen die willen investeren in technologie-educatie zonder een groot budget.

 • Community Ondersteuning: Er is een grote en groeiende gemeenschap van Raspberry Pi-gebruikers, wat betekent dat er een overvloed aan tutorials, forums, en online bronnen beschikbaar zijn voor zowel beginnende als ervaren gebruikers.


Kosten van Aanschaf en Gebruik van een Raspberry Pi

De Raspberry Pi staat bekend om zijn kosteneffectiviteit, een factor die het onderscheidt van veel traditionele computers. Laten we de kosten eens nader bekijken en vergelijken met die van standaard desktop- en laptopcomputers.

Aanschafkosten

 • Betaalbaarheid: De aanschafprijs van de Raspberry Pi is aanzienlijk lager dan die van een gemiddelde desktop- of laptopcomputer. De meest basisversies, zoals de Raspberry Pi Zero, zijn beschikbaar voor slechts een paar euro, terwijl krachtigere modellen zoals de Raspberry Pi 4 rond de €35 tot €75 kosten, afhankelijk van de hoeveelheid RAM.

 • Inbegrepen Componenten: Het is belangrijk op te merken dat de Raspberry Pi meestal als een standalone board wordt verkocht. Extra componenten zoals een voeding, SD-kaart voor opslag, en eventueel een behuizing, moeten apart worden aangeschaft. Ondanks deze extra kosten blijft de totale prijs vaak aanzienlijk lager dan die van traditionele computers.

Gebruikskosten

 • Energie-efficiëntie: Een van de meest opmerkelijke aspecten van de Raspberry Pi is zijn energiezuinigheid. Het verbruikt aanzienlijk minder stroom dan een traditionele desktop- of laptopcomputer, wat resulteert in lagere elektriciteitskosten over de lange termijn.

 • Duurzaamheid: Raspberry Pi's zijn over het algemeen robuust en hebben een lange levensduur, vooral als ze correct worden gebruikt en onderhouden. Dit vermindert de noodzaak van frequente vervanging, in tegenstelling tot sommige goedkopere laptops of desktops.

Kosten-effectiviteit

Wanneer we de totale kosten van eigendom overwegen - inclusief aanschaf, onderhoud en energieverbruik - blijkt de Raspberry Pi een zeer kosten-effectieve optie. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor educatieve instellingen, hobbyisten en zelfs voor sommige zakelijke toepassingen.

Vergelijking met Traditionele Computers

Hoewel een Raspberry Pi niet dezelfde verwerkingskracht of functionaliteit kan bieden als een hoogwaardige desktop of laptop, biedt het een ongeëvenaarde waarde voor zijn prijs. Voor gebruikers die basis computerfunctionaliteiten nodig hebben, zoals browsen op het web, tekstverwerking, of leren programmeren, kan de Raspberry Pi een zeer kosteneffectief alternatief zijn.

In conclusie, de Raspberry Pi biedt een unieke combinatie van lage kosten, energie-efficiëntie en veelzijdigheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor een breed scala aan gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare en efficiënte computeroplossing.


Toepassingen van de Raspberry Pi

De Raspberry Pi is niet alleen een tool voor computerenthousiastelingen, maar een veelzijdig apparaat met een breed scala aan toepassingen in verschillende domeinen.

Voorbeelden van Projecten en Toepassingen

 1. Educatieve Doeleinden: In de klas wordt de Raspberry Pi gebruikt om studenten te leren programmeren, computersystemen te begrijpen en projecten in elektronica en robotica te creëren. Het is een uitstekend hulpmiddel om STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Mathematics) te bevorderen.

 2. Huisautomatisering: Voor doe-het-zelvers is de Raspberry Pi perfect voor het automatiseren van huizen. Dit kan variëren van het regelen van verlichting en temperatuur tot het bouwen van een zelfgemaakt beveiligingssysteem.

 3. Media Centers: Veel gebruikers zetten de Raspberry Pi in als een goedkope oplossing voor het opzetten van een mediacenter. Met software zoals OSMC of Plex kan men films, muziek en foto's streamen.

 4. Web- en Bestandsservers: Vanwege zijn lage kosten en energie-efficiëntie wordt de Raspberry Pi vaak gebruikt als een persoonlijke webserver of voor het hosten van bestanden.

 5. Programmeerprojecten en Prototyping: Voor softwareontwikkelaars en hobbyisten is de Raspberry Pi een populair platform voor het testen van code, het bouwen van prototypes en het experimenteren met verschillende programmeertalen.

 6. Robotica: Door de GPIO-pinnen en de mogelijkheid om sensoren en actuatoren te besturen, is de Raspberry Pi een veelgebruikt hulpmiddel in robotica en elektronische projecten.

Gemeenschap en Ondersteuning

Een van de grootste krachten van de Raspberry Pi is de levendige, wereldwijde gemeenschap van gebruikers. Van beginners tot experts, er is een breed scala aan forums, online tutorials, en lokale groepen beschikbaar voor ondersteuning en inspiratie. Deze gemeenschap biedt ook een schat aan open-source projecten en software, waardoor het gemakkelijk is voor gebruikers om te leren en hun eigen creaties te bouwen.


Alternatieven voor de Raspberry Pi

Hoewel de Raspberry Pi een van de meest populaire single board computers (SBC's) op de markt is, zijn er verschillende andere opties beschikbaar die vergelijkbare functionaliteiten bieden. Hier zijn enkele van de meest prominente alternatieven:

Arduino

 • Overzicht: Arduino is een microcontroller-gebaseerd platform dat vooral populair is in hobby-elektronica en educatieve projecten. Het is meer gericht op het besturen van elektronica dan op algemene computing taken.

 • Prestaties en Gebruik: Hoewel minder krachtig dan de Raspberry Pi in termen van verwerkingskracht, is Arduino uitzonderlijk in het faciliteren van interactie met sensoren, motoren en andere elektronische componenten.

 • Kosten en Beschikbaarheid: Arduino boards zijn over het algemeen goedkoper dan Raspberry Pi's en zijn wereldwijd gemakkelijk verkrijgbaar.

BeagleBone

 • Overzicht: BeagleBone is een serie van open-source SBC's die krachtiger zijn dan Arduino, maar vaak duurder dan de Raspberry Pi.

 • Prestaties en Gebruik: Deze borden zijn bekend om hun krachtige processors en zijn geschikt voor complexere computertaken, waaronder real-time verwerking en geavanceerde robotica.

 • Kosten en Beschikbaarheid: BeagleBone-borden zijn doorgaans duurder dan Raspberry Pi's, maar bieden meer geavanceerde functies voor professionele of industriële toepassingen.

ASUS Tinker Board

 • Overzicht: De ASUS Tinker Board is een directe concurrent van de Raspberry Pi, met vergelijkbare afmetingen en lay-out.

 • Prestaties en Gebruik: Het biedt hogere prestaties, met name op het gebied van grafische verwerking, wat het een goede keuze maakt voor media-intensieve toepassingen.

 • Kosten en Beschikbaarheid: De Tinker Board is over het algemeen duurder dan de Raspberry Pi, maar biedt hogere prestaties voor bepaalde taken.

Intel NUC

 • Overzicht: De Intel NUC (Next Unit of Computing) is een mini-PC die veel krachtiger is dan de typische SBC.

 • Prestaties en Gebruik: Met krachtige Intel-processoren zijn NUCs geschikt voor veeleisende taken, inclusief gaming en geavanceerde programmering.

 • Kosten en Beschikbaarheid: Deze mini-PC's zijn aanzienlijk duurder dan de Raspberry Pi en andere SBC's, maar bieden superieure prestaties voor geavanceerde gebruikers.

Vergelijking

 • Prestaties: Raspberry Pi biedt een goede balans tussen prestaties en kosten, terwijl opties zoals de ASUS Tinker Board en Intel NUC hogere prestaties bieden tegen hogere kosten.

 • Kosten: Arduino en Raspberry Pi zijn vaak de meest kosteneffectieve opties, ideaal voor educatieve doeleinden en hobbyprojecten.

 • Beschikbaarheid: Alle genoemde alternatieven zijn wereldwijd verkrijgbaar, maar de Raspberry Pi geniet de breedste gemeenschapsondersteuning en beschikbaarheid van leermiddelen.

Elk van deze alternatieven heeft zijn eigen unieke sterke punten en is geschikt voor specifieke toepassingen en projecten. De keuze hangt af van de specifieke behoeften, budget en het gewenste gebruiksscenario van de gebruiker.


Conclusie

De Raspberry Pi, een klein apparaat met enorme mogelijkheden, heeft zichzelf gevestigd als een cruciaal hulpmiddel in de wereld van technologie en onderwijs. Van zijn bescheiden oorsprong als een educatief hulpmiddel tot zijn evolutie tot een krachtig en veelzijdig apparaat, de Raspberry Pi heeft bewezen een gamechanger te zijn.

Samenvatting van de Belangrijkste Punten

 • Wat is een Raspberry Pi: Een compacte en betaalbare single board computer die een revolutie teweeg heeft gebracht in het leren van programmeren en het verkennen van technologie.

 • Ontstaansgeschiedenis: Ontwikkeld met een missie om computerwetenschap toegankelijk te maken voor iedereen, vooral voor onderwijsdoeleinden.

 • Modellen en Formaten: Een reeks modellen, elk met unieke eigenschappen, ontworpen om te voldoen aan verschillende behoeften en projecten.

 • Voordelen: De Raspberry Pi biedt veelzijdigheid, aanpasbaarheid, en educatieve waarde tegen een betaalbare prijs.

 • Kosten: De aanschaf- en gebruikskosten zijn aanzienlijk lager dan die van traditionele computers, wat de Raspberry Pi een kosteneffectieve keuze maakt.

 • Toepassingen: Van onderwijs tot huisautomatisering en van hobbyprojecten tot professionele ontwikkeling, de Raspberry Pi is veelzijdig inzetbaar.

 • Alternatieven: Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar, elk met hun eigen sterke punten en toepassingen.

Reflectie op de Toekomst van Single Board Computers

De toekomst van single board computers, aangevoerd door de Raspberry Pi, lijkt veelbelovend. Met de voortdurende vooruitgang in technologie worden deze apparaten krachtiger, energie-efficiënter en nog toegankelijker. De Raspberry Pi en zijn soortgenoten zullen naar verwachting een steeds grotere rol spelen in onderwijs, hobbyprojecten en zelfs in de industrie. De groeiende gemeenschap en de voortdurende innovatie rondom single board computers wijzen op een toekomst waarin technologie nog meer geïntegreerd en toegankelijk wordt voor mensen over de hele wereld.

De Raspberry Pi is meer dan alleen hardware; het is een symbool van toegankelijke technologie, een katalysator voor onderwijs en innovatie, en een inspiratiebron voor ontdekkers en makers van alle leeftijden.

Did you find this article valuable?

Support Theo van der Sluijs Blog by becoming a sponsor. Any amount is appreciated!